Разкриха на каква възраст трябва да спрем да носим дънки
Разкриха на каква възраст трябва да спрем да носим дънки / ThinkStock/Getty Images

Ако се вслушат в общественото мнение, известни поклонници на дънките като Джереми Кларксън и Мадона трябва незабавно да преустановят носенето им. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват, че възрастта на която хората трябва да спрат да носят този вид панталони, е 53 години, пише в. "Дейли експрес".

Бившият водещ на предаването "Топ гиър" Кларксън е на 56 години, а Кралицата на попа - на 58, припомня изданието.

Вижте защо носенето на тесни дънки е опасно за здравето

Проучването на фирмата КолектПлъс, посветено на практиките на британците в носенето на дънки, разкрива колко трудно за мнозинството от тях е да открият идеалния чифт. Изборът затруднява повече жените. Дамите отделят двойно повече време за търсене на перфектните дънки - 8,5 дни срещу 4 дни за мъжете.

Допитването показва още, че изборът на този вид облекло често е стресиращо преживяване. Шест процента от участвалите в анкетата 2000 души не крият, че до такава степен са били разстроени от невъзможността да открият идеалните дънки, че са плакали.

За какво служи малкото джобче на дънките?

Обикновено поданиците на Нейно Величество пробват три чифта, търсейки дънките, които ще им паснат идеално. Един на всеки десет души се е "намъквал" в шест или повече чифта, преди да се спре на перфектния. Въпреки отделеното за търсене време, 24 процента от британците признават, че така и не са намирали идеалните дънки. Тридесет на сто от анкетираните не крият, че в крайна сметка са се отказвали от възможността да се сдобият с лелеяния чифт.

Доказаха, че дънките могат да не се перат с месеци

Късметлиите, които все пак са открили идеалните дънки, "залепват" за тях. Проучването показва, че обикновено минават три години, преди жителите на Острова да предприемат следващото търсене. Един на петима британци чака пет години, преди да си купи нови дънки. Пет процента от анкетираните споделят, че носят любимия си чифт в продължение на десет години, преди да помислят за друг.

Хората, които са открили съвършените дънки, обикновено ги обуват пет пъти, преди да ги изперат. Любителите на панталоните от дънков до такава степен са привързани към тях, че ги носят почти навсякъде. Над една трета от участниците в допитването казват, че смятат дънките за подходящо облекло за театър. Една четвърт не виждат нищо нередно в това да се явят на вечерно парти с тях. Пет процента от анкетираните британци биха носили дънки на интервю за работа, на сватба или дори на погребение.

Религиозен лидер: Жените с дънки са виновни за труса в Непал

"Изненадващо за нас беше да установим колко много хора смятат, че дънките са резервирани за по-младото поколение и че на 53 години човек трябва да се откаже от тях. Денимът е универсален плат, достъпен в толкова много стилове, което го прави неподвластен на времето и възрастта избор. Потвърждение на това е фактът, че 55-годишният Джордж Клуни заема трето място в класацията ни за най-вдъхновяващи мъже, които носят дънки", казва Катрин Улф от фирмата, поръчала проучването.

Защо на джинсите у нас се казва дънки?

Първенецът в списъка с известни поклонници на дънките е бившият футболен ас Дейвид Бекъм, следван от актьора Даниъл Грейг. В Топ 10 намират място още Джордж Клуни, принц Хари, Джъстин Тимбърлейк, Том Хидълстън, Калъм Бест, Джереми Кларксън, Крейг Дейвид, Джуд Лоу.

Сред вдъхновяващите дами, които носят дънки, са Мишел Кийгън, Шерил Коул, херцогинята на Кембридж Катрин, Виктория Бекъм, Риана, Майлин Клас, Кейт Мос, Кара Делевин, Ким Кардашиян и Кимбърли Уолш.

Източник: БТА