България днес – мартеницата, мъгливата утрин и мутрите
България днес – мартеницата, мъгливата утрин и мутрите / cнимка: Sofia Photo Agency

Три неща, започващи с буквата „М”, описват най-точно България в очите на чужденците, които живеят тук. Това е резултатът от анкетата на месечно списание, списвано на английски език.

Става дума за мартеницата, мъгливата родопска утрин и мутрите. Според участниците в анкетата това са трите крайъгълни камъка на българското общество. Естествено, както в повечето случаи, когато странични наблюдатели ни описват, оставаме изненадани и дори леко учудени. От една страна от точните попадения, които ни фиксират в координатната система на Европа, а от друга заради малко странните хрумвания, непривични за нашия начин на мислене.

Ясно е, че мартеницата и мутрите са двата полюса, между които всички ние се лутаме. Опитваме се да балансираме между традициите си и новия начин на живот, в който силата идва не от връзката с миналото, а от вдигнатите от лежанка килограми. Слава богу, в това отношение мутрите ни успешно влязоха в XXI век и каймакът на тази омразна прослойка вече няма кроманьонско излъчване. Мускулите бяха заменени от бели якички, от което на българина не му стана по-добре.

Какво обаче прави, вплетена сред амалгамата от мартеници и мутри, мъгливата родопска утрин, се питаме всички ние, когато четем резултатите от анкетата. Ако това е препратка към красивата българска природа, която впечатлява чужденеца, то тя не е много на място. Защото красивите местенца в родината стават все по-малко. С нашето активно съдействие сме на път да съсипем и малкото, с което господ ни е дарил някога. Изсякохме и изпозапалихме горите, съсипахме Черноморието, превръщайки го в бетонен мавзолей, а мъглата все по-често се дължи на промишлен смог, отколкото на конденз. Така че мъгливата родопска утрин спокойно може да бъде заменена от мъглива утрин във всяко кътче на страната.

Хубавото на класацията с трите „М”-та е, че може да отпуши обществена дискусия за думите, които описват България най-добре. Ако държим на началната буква, то със сигурност в топ 3 би трябвало да попадне Мръсотията. Както в буквалния смисъл – само се огледайте около себе си без значение къде живеете и ще се съгласите с мен, така и в метафоричния й смисъл. Мръсно е в душите ни, защото живеем в мръсно време. Продължавайки списъка с „М”, на челно място в нашето битие трябва да поставим и Мизерията. Отново с многопластово значение. Защото както живеем все по-бедно в чисто социалния смисъл, така сме все по-нищи и духом. Което пък ни отвежда към поредното „М” – на Махмурлука. За съжаление той няма нищо общо с пиянството на един народ, описано от дядо Вазов. Днешният български махмурлук е предизвикан от тотално сриване на ценностите, от объркването кои сме ние, откъде идваме и накъде отиваме. Така че ето ви една примерна класация на трите „М”-та, които описват България в момента: Мръсотия, Мизерия и Махмурлук. Но всеки от вас може да я прекрои по свой избор и с произволна буква. И ще звучи все така убедително, за съжаление.