Образувани са 58 разследвания за престъпления против политическите права на гражданите, свързани с предстоящите парламентарни избори за 49-о Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. 
 
От там уточняват, че във връзка с предстоящия вот във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства. 

Разбиха схема за купуване на гласове
 
От началото на предизборната кампания - 3 март до 10,00 часа на 27 март са образувани и 248 преписки. 

"Във всяка област на страната функционират областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите", пишат още от прокуратурата. 

Над 45 души са задържани до момента при акции на полицията за сигурността на изборите в страната. Това каза пред журналисти днес главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той участва в брифинг по повод разкриването на голяма нарколаборатория в землище между новозагорските села Баня и Асеновец

"Имаме групи, които са в готовност да реагират при ситуации, като днешната, при която в различни училища в страната бяха отправени заплахи по интернет", каза в отговор на журналистически въпрос гл. комисар Тодоров.

По думите му, ако трябва, с решение на Районната избирателна комисия за кратко ще бъде спрян изборният ден, ще се извърши проверка и изборният процес ще продължи, и съответно изборният ден ще бъде продължен.

В готовност сме да действаме и при спиране на електричеството, нашите служби разполагат с генератори, енергоразпределителните дружества са подготвени с аварийни групи", категоричен е той. 
 
Велина Василева/БТА