Сумите за купения вот за тези избори са по-високи. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров по време на официална церемония пред сградата на МВР-Бургас, където бяха връчени 10 пистолета “Валтер” и 17 електропреносими пистолета “тейзър” на служителите от районните управления в областта.

„Сумите са по-високи от предходните избори от 100 лева нагоре до 150 лева, имаме данни и за корпоративен вот и за предоставяне на социални услуги от някои администрации. Има и класическите схеми за опрощаване на сметки и даване на пари”, заяви главен комисар Тодоров.
 
Той подчерта, че в цялата страна текат множество специализирани полицейски операции по противодействие на купения вот.

"До момента са образувани над 64 досъдебни производства за нарушение на предизборното законодателство. Над 350 оперативни и явни сигнали. Хванали сме целия контингент, за който имаме данни, че се занимава с този вид престъпна дейност. Специализирани полицейски операции ще провеждаме включително и в изборния ден“, каза главният секретар на МВР.

Тодоров коментира и борбата с пътната безопасност и по-високите санкции, които влизат в сила.

66 души са задържани при спецакция във Варненско

„Да се залага само на увеличение на глобите е илюзия. Този комплект от мерки включва, както подобряване на инфраструктурата, така и възпитание на водачите и подрастващото поколение, а също и нови законодателни промени , за които ние настояваме още от ноември месец", заяви той. 

Главният секретар уточни, че е внесен в министерството един разработен вариант за законодателни промени, които не бяха приети.

"Без обаче този комплект от мерки няма как да се случат нещата в правилна посока. Колкото и да завишаваме глобите и колегите да изпълняват правилно задълженията си и да присъстват на пътя, сами разбирате, че не можем на всяко кръстовище да сложим по един полицай”, заяви Тодоров.