Специализираната операция на територията на област Силистра стартира на 26 септември, съобщиха от МВР.

МВР

Полицейските действия, в които участват служители на районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР-Силистра, имат за цел противодействие на конвенционалната престъпност, на престъпления против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в региона.

На място са и ръководни служители на областната дирекция и районните управления На входовете и изходите на по-големите населени места са изградени 9 контролно-пропускателни пункта за проверка на превозните средства.

Акцията срещу купуване на гласове продължава в няколко града

Към 30 септември на тях са извършени проверки на 1221 моторни превозни средства и 1354 души. Установени са петима неправоспособни водачи и 10 случая на управление на МПС, нерегистрирани по надлежния ред.

МВР

Същевременно мобилни екипи на икономическа полиция са проконтролирали 41 места за обществено настаняване, 14 търговски обекта, 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 4 игрални зали и заложни къщи и 3 борси за продажба на дърва.

Извършени са проверки на 31 рискови места и са проконтролирани лица от активния криминален контингент. Образувани са 6 досъдебни и 3 бързи производства, както и 2 предварителни проверки.

МВР

Съставени са 72 протокола за предупреждение. В хода на операцията са задържани 5 лица, обявени за общодържавно издирване. Мобилни полицейски екипи са извършили проверки на 3 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите, резултатите от които са докладвани в прокуратурата. 

За установени нарушения - основно по Закона за движение по пътищата и по Закона за българските лични документи, са съставени 136 акта и 285 фиша. Активните полицейски действия продължават.