Жандармерията и полицията проверяват квартали в Благоевград, Горна Оряховица, Русе, Бургас, Велико Търново и Бяла Слатина
Три дни преди изборите страната се провежда нова серия акции срещу битовата престъпност и купуването на гласове.

Жандармерия и полицията проверяват квартали в Благоевград, Горна Оряховица, Русе, Бургас, Велико Търново и Бяла Слатина.

акция Горна Оряховица избори
БТА

Всички входове и изходи на Бяла Слатина са блокирани от полицията. Очаква се през целия ден екипите да обикалят града и да реагират на сигнали.

акция Благоевград избори
БТА

Благоевград

Трима души са задържани към момента на различни адреси в Благоевград при акция, част от национална операция по линия на противодействието на битовата, конвенционалната престъпност, както и по линия престъпления против политическите права на гражданите, казаха за БТА от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград. 

акция Благоевград избори
БТА

В акцията, която започна в ранните часове на деня, участват около 30 полицейски служители от ОДМВР – Благоевград, в това число и служители на жандармерията. 



Преди дни, след сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите, бяха задържани двама мъже от Петрич. Акцията в област Благоевград започна преди седмица от района на Разлог. 

Един човек е задържан в благоевградския квартал „Предела”. Неговите близки твърдят, че не знаят защо е отведен. „Никой не ти дава обяснение каква е причината. Полицаите влязоха като някои еничари. Това ли е справедливостта”, питат родителите му.

По думите на майката на задържания той се занимава със строителство. Баща му каза, че не е купувал гласове. Досега не е имал провинения. Домът му е бил претърсен, а органите на реда не намерили нищо, твърдят още близките на задържания.

акция Горна Оряховица избори
БТА

Задържаха общински съветник от Кърджали за купуване на гласове

Горна Оряховица

Трима са задържани за притежание на наркотици, а един за кражба при полицейска акция тази сутрин в Горна Оряховица. Установени са и две лица за общодържавно издирване в хода на Специализирана полицейска акция за противодействие на конвенционалната престъпност, която се провежда във Великотърновска област, съобщи пред журналисти гл. инсп. Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица.

акция Благоевград избори
БТА

В хода на операцията се проверяват и сигнали за търговия с вот, засега са постъпили 5 сигнала, които след проверка от прокуратурата са се оказали неоснователни. Полицейската операция продължава. Очаква се днес да бъдат финализирани резултатите по преписки за няколко повредени автомобила, както и за кражби на електрически мотори и мобилни телефони. Пет контролно-пропускателни пункта са разкрити на входовете и изходите на Горна Оряховица. Там се проверяват водачите на всички автомобили за употреба на алкохол и наркотични вещества. До момента е установен един водач, управлявал автомобил с 1,14 промила алкохол.

акция Благоевград избори
БТА

Мащабната полицейска операция продължава на територията на цялата област. Обобщение на резултатите се очаква по-късно днес.

Бургас 

Акция срещу битовата престъпност и превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Извършват се проверки в търговски обекти, практикуващи т.нар. "продажби на версия", заложни къщи, фирми, търгуващи с дърва за огрев, сборища на активния криминален контингент и др.

акция Горна Оряховица избори
БТА

До момента по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при осъществяване на търгове за дърводобив, в населено място, разположено на територията на община Сунгурларе, е задържано едно лице.

По късно бе съобщено, че са задържани още трима души.

Двама от мъжете са арестувани в бургаския квартал "Победа". Единият за притежание на 180 пакетчета с т.нар. "друсан чай”, а вторият - за притежание на близо килограм тютюн без акциз. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Третият е 41-годишен криминално проявен мъж от комплекс "Меден рудник", който притежавал вещи, предоставяни му от трети лица, вероятно предмет на кражби, с цел пласирането им на занижени цени.
По-рано днес по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при осъществяване на търгове за дърводобив, в населено място, разположено на територията на община Сунгурларе, е задържано едно лице.

Русе

Специализирана полицейска операция се провежда тази сутрин в област Русе, като едно от местата е град Ветово. Това потвърди за БТА регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

Операцията е насочена към противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали, както и контрол по спазване на Закона за движение по пътищата. 

За целта са изградени временни контролно-пропускателни пунктове в различни населени места.

Малчева съобщи, че по-късно през деня ще бъде дадена информация за резултатите от операцията.

Велико Търново

Установени са извършителите на 11 престъпления при специализирана полицейска акция срещу конвенционалната престъпност във Великотърновска област до обедните часове, каза на брифинг комисар Димитър Машов, директор на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.

От тях пет престъпления са за унищожаване и  увреждане на имущество, другите шест са за кражби. Задържаните лица за срок до 24 часа са 13. На територията на всяко Районно управление на полицията са разкрити поне по два мобилни контролно пропускателни пункта, преди обед са проверени 369 водачи за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, установяване на издирвани лица или евентуални извършители на други престъпления, посочи той.

Започнати са десет бързи производства. Три досъдебни производства са образувани след постъпили над 20 сигнала за нарушение на изборните права в дирекцията. Едното е свързано с търговия за вот, а другите две са за унищожаване и повреждане на собственост на политически партии. По трите случая към момента няма задържани, посочи комисар Машов. В рамките на операцията ще бъдат включени проверки в питейни заведения, в заложни къщи, в пунктове за вторични суровини, автоморги и други обекти.
БТА