Протестният вот да се счита за действителен предлагат Реформаторите
Протестният вот да се счита за действителен предлагат Реформаторите / БГНЕС, архив

"При определяне дали за даден кандидат на първия тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "не подкрепям никого", а не както е записано в методиката на ЦИК те да се вадят", предлагат от Реформаторския блок. Вчера те са внесли в парламента промени в Изборния кодекс. Това съобщи депутатът Петър Славов.

Предлагаме решение на проблема, защо Народното събрание залага конституционна криза, обясни той.

Ако ЦИК приложи текста от конституцията как се броят тези гласове, проблем няма да има, посочи Славов. Проблемът, по думите му, е дошъл от тълкуванията в последните дни, вкл. и от членове на ЦИК, че възнамеряват да прилагат някаква методика към Изборния кодекс, която противоречи на конституцията. Народното събрание може да отмени тези абсурдни няколко думи, записани в методиката, подчерта депутатът.

Според РБ не е късно за промени, защото, ако мнозинството в парламента иска, може да го направи много бързо. В противен случай утре може да се окажем в конституционна криза, няма да се учудя, ако БСП, губейки вота, оспори резултата в Конституционния съд, поиска касиране, и то само защото е прилагана тази методика, която третира протестния вот като недействителен и на тази база някой е търсил служебната победа, подчерта Славов.

И според Димитър Делчев ЦИК е органът, който трябва да приложи Изборния кодекс или конституцията, да прецени има ли противоречие или няма и да вземе правилното решение, за да не се стигне до служебна победа на кандидата на ГЕРБ на първи тур на президентските избори.

Той подчерта, че за квадратчето "не подкрепям никого" са настоявали и председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, и Патриотичният фронт. Не приемам вината за неразбориите около Изборния кодекс да бъде хвърлена върху РБ, на принципа на поговорката "крадецът вика дръжте крадеца" - друг да е виновен за това, че в момента има съмнения за противоречия между законов текст и конституционна норма, категоричен е депутатът.

Делчев припомни, че единственото предложение на РБ по тази точка - към четирипроцентната бариера да не се добавят гласовете на тези, попълнили квадратчето, за да не се увеличава прагът на 7, 8,10%, след прегласувания в правната комисия е залегнало в кодекса.

Всичко останало, което в момента е като неразбория около президентските избори, е резултат от едни заседания на правната комисия, доклади, оспорвани в залата, писани на коляно и на тъмно, посочи още той.

РБ предлагат също да отпадне и ограничението за брой секции в чужбина.

Източник: БТА