37 са партиите, коалициите и ИК, регистрирани за участие в кампанията за референдума
37 са партиите, коалициите и ИК, регистрирани за участие в кампанията за референдума / Sofia Photo Agency, архив

Днес започва информационно-разяснителната кампания за националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември с въпросите:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Експерти прогнозират изборен хаос

За участие в кампанията са се регистрирали 37 партии, коалиции и инициативни комитети. Това са партиите "Българско национално обединение" чиито отговори на въпросите са -Да, -Не, -Да; "Съюз за Пловдив" - Да на трите въпроса; "Единна народна партия" - Да на трите въпроса; "Българска демократична общност" - Не, - Не, - Да; "Българска социалдемокрация - Евролевица" - Не, -Да, -Да; "Движение за радикална промяна Българска пролет" -Не, -Не, -Да; "Балканска демократична лига" - Да, -Да, -Не; "Нова алтернатива" - Да на трите въпроса; "Средна европейска класа" -Не, -Да, -Не; "Български демократичен форум" - Не на трите въпроса; "Българска индустриално аграрна партия" - Да на трите въпроса.

Коалиция "ПП Движение 21 - ПП НДСВ" - Не, -Да, -Не; коалицията "Калфин - президент" е регистрирана с отговори Да на трите въпроса; коалиция "Обединени земеделци, РДП и БСДП" -Не, -Не, -Да.

Инициативните комитети са 23, с представители основно от София, присъстват и представители от Пловдив, Варна, Видин, Плевен и Пирдоп.

Източник: БТА