Сигнализираха за търговия с гласове в Драгичево
Сигнализираха за търговия с гласове в Драгичево / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сигнализираха за търговия с гласове в Драгичево
63409
Сигнализираха за търговия с гласове в Драгичево
  • Сигнализираха за търговия с гласове в Драгичево

Между 30 и 100 лева струва един глас на вота за 12 май. Това разкриха пред Дарик жители на село Драгичево, които биха искали да продадат гласа си. За търговията с гласове сигнализира и председателят на една от трите секционни комисии в селото Симеон Динев, който е виждал продажбата на гласове, но няма доказателства за нея.

Макар и официално да няма сигнали в кметството, а и дори под сурдинка никой да не е казвал на кмета Тодор Тодоров, в село Драгичево има хора, които са готови да продадат гласа си.

„Това са само слухове. Този плащал толкова, онези толкова. От 30 до 100 лв., като зависи от партията. Парите не миришат и аз бих ги взел от зор, както се казва", казаха хората.

Пред Дарик председателят на една от трите секционни комисии Симеон Динев призна, че е виждал търговия на гласове: „Свидетел съм даже как се даваха парите. Не знам колко струва един глас. Вземат в джобчето и излизат. Не можеш да докажеш, сам си. Не трябва да го снимаш" .

На 5 км от Драгичево се намира село Кладница. Кметът Васил Мирчев неофициално вече е получил сигнали за покупко-продажбата на гласове, макар и сумите да са по-скромни.

„30 - 40 лв. на човек. Ако преценят хората, че толкова струва гласа им и това им е бъдещето, нека го правят", каза Мирчев.

Относно слуха за давани и 100 лв., той каза, че не е чувал това. „При нас е 30 - 40 лв."

И двамата кметове са категорични, че ще спазят закона. Мирчев има намерение да говори с полицията, за да се пресече схемата с търговия на гласове пред 12 май.