Протестиращи учредиха движение „Българска пролет
Протестиращи учредиха движение „Българска пролет / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Протестиращи учредиха движение „Българска пролет"
62605
Протестиращи учредиха движение „Българска пролет"
  • Протестиращи учредиха движение „Българска пролет"

Участници в протестите и недоволни от политическия модел в България учредиха политическо движение „Българска пролет".

От движението категорично заявиха, че нямат лидер, но имат политически амбиции и ще участват в парламентарните избори през май тази година. Те допълниха, че нямат претенциите да представляват всички протестиращи, но са неразделна част от гражданските протести.

Един от учредителите на политическото движение, Хари Хараламбов обяви, че членовете им са главно млади хора, както и много експерти и хора от академичната общност. „Ние сме срещу това в изборната администрация да участват само и единствено парламентарните партии. Ние сме против икономическите монополи. Ние сме против облагодетелстването, против олигархичните кръгове, против роднинските кръгове", каза Хараламбов.

Димитър Митев, член на движението „Българска пролет", обяви, че са изготвили нова политическа програма, насочена към постигане на 3-4% средногодишен растеж от 2014 година, както и нова политика на доходите.

„Преди всичко ние настояваме да се разкрие истината за сделките с държавни предприятия и приватизации, за БДЖ, „Топлофикация". За нас е по-добре в Народното събрание да има 160 народни представители, което ще персонифицира и ще направи отговорността по-персонална. Ние не искаме да има анонимни лица в Народното събрание", допълни Митев.

От движение „Българска пролет" подчертаха, че се разграничават от партиите, управлявали страната през последните 20 години, но водят разговори със земеделски, социалдемократически и зелени партии.