Към 22 часа - първите данни от паралелното броене на вота
Към 22 часа - първите данни от паралелното броене на вота / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Системата ни за контрол на качеството е изключително надеждна и именно заради това очакваме надеждни цифри по отношение на резултатите от изборите, заяви Гюнтер Огрис, съосновател на SORA, австрийската компания, която отговаря за паралелното преброяване на изборите, съобщава БГНЕС.

Контролът по качеството при SORA е подобен като този на "Информационно обслужване", фирмата, която извършва официалното преброяване на гласовете, затова и от SORA очакват техните резултати да не се различават драстично от официалните.

"Надяваме се да успеем да публикуваме резултатите от паралелното преброяване в понеделник, но не можем да кажем кога точно ще стане това, защото прецизността и точността за нас са по-важни от скоростта, с която ще бъде публикувана информацията", обясни Огрис.

От SORA днес показаха пред медиите залата, в която на 150 компютъра 150 души ще въвеждат данните от сканираните протоколи от секционните избирателни комисии, включително и протоколите от чужбина. Информацията от протоколите ще бъде въвеждана два пъти, от двама души, всеки един, от които няма да знае какво точно прави другия. Ако самите протоколи са сгрешени и бъдат коригирани от ЦИК или СИК, то след това, те ще бъдат поправени и от SORA. Малък екип от експерти на австрийската компания пък ще направи анализ за това точно как ще се разпределят мандатите и местата в 42-то Народно събрание.

От компанията ще изготвят и прогноза за резултатите, която ще бъде направена на базата на извадка от 600 секции. След като са готови резултатите от тези 600 секции, екипът на SORA предоставя статистически обоснована прогноза за окончателния резултат. Първата прогноза се очаква между 22:00 и 24:00 ч. българско време.