Водещ днес отново беше вотът против
Водещ днес отново беше вотът против / снимка: Sofia Photo Agency
Водещ днес отново беше вотът "против"
46521
Водещ днес отново беше вотът "против"
  • Водещ днес отново беше вотът "против"

Вторият тур на президентските избори беше комбинация и от вота "за", и от вота "срещу". Така социологът Юрий Асланов коментира изборните резултати, като същевременно подчерта, че отново водещ е бил вотът "против".

Пред Дарик социологът обясни още: "През последните няколко дни много мощен мотивиращ фактор беше именно митът, че ДПС ще подкрепи масирано един от двамата кандидати. Това повдигна традиционна националистическа, да кажем, или патриотична вълна, която доведе до активност и почти 15 процента нови избиратели, които по различни причини или не са успели, или не са желали да гласуват на първия тур. Те излязоха днес в полза на Росен Плевнелиев. В началото на седмицата имаше друг фактор, който действаше на база на случилото се на първия тур - нарастващо недоволство от начина, по който бяха организирани изборите, случилото се и коментарите около него. Но в края на седмицата то беше подчинено на другото, по-силното внушение, че ДПС ще реши кой да е президент. И това извади на преден план в големите градове допълнително избиратели, които гласуваха против Калфин заради очакването ДПС да се намеси решаващо в избора.

Имаше и вот "за" - мотивиран макар и от малобройни групи, предимно на десни избиратели, които смятат, че чрез гласуване за Плевнелиев защитават каузата на дясното срещу изконния си противник вляво. Той не беше същественият, като че ли доминираше вотът "против" отново, който винаги е бил водещ в България".