Станишев: Няма как да приемем тези избори и да оставим на Цветанов да му се размине
Станишев: Няма как да приемем тези избори и да оставим на Цветанов да му се размине / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на социалистите Сергей Станишев изрази мнение, че демократичното развитие на България е под въпрос след тези избори. „Защото начинът, по който бяха проведени, е безпрецедентен и скандален. Това са най-нечестните, най-манипулираните, най-купените резултати, които в България е имало", категоричен бе той пред bTV. Според Станишев премиерът Борисов не е спазил думата си, че ще е гарант за честността на изборите.

Според него ключов въпрос за България е приемаме ли този начин за правене на избори. Ще поискам мандат от ИБ на БСП да водя разговори с всички партии за евентуално касиране на изборите, каза Станишев. Няма как да приемем тези избори и не можем да оставим на Цветан Цветанов да му се размине. Ще предприемем всички политически и юридически действия, ще говорим и в Европа, защото това обезсмисля основното право да избираме свободно и тайно този, на когото имаме доверие, подчерта лидерът на БСП.

Станишев каза, че за него социалистическата партия е кауза и ще продължава да работи за нея.

Не участвам със схеми никъде и никога и може би затова съм неудобен, каза Станишев по повод думите на Борисов, че Доган и Първанов са се сговорили тайно за нов социално-либерален модел. ГЕРБ според мен са притеснени от резултатите, каза Станишев. С ДПС сме имали достатъчно сложни отношения, но ще продължаваме да работим като опозиционни партии. Нямам основание да смятам, че подкрепата от избирателите на ДПС не е била искрена. И ако говорим за социално-либерален съюз, тройната коалиция беше еманация на най-голямото национално съгласие, смята Станишев и допълни, че за трите партии са гласували две трети от българските граждани. Тя не беше съвършена, но тя беше израз на волята на хората, смята Станишев. Той подчерта, че важното за него е БСП да не разпилее този потенциал, който е видял в кампанията. „Искам да изправя БСП на крака и да спечелим още доверие", уверен е социалистическият лидер.

Всеки, за когото БСП е кауза и е готов да работи за засилването на БСП, е добре дошъл в партията. В какво качество - партията ще реши, обясни Станишев на въпрос за бъдещите планове на държавния глава Георги Първанов, като допълни, че президентът е достатъчно зрял политик и сам ще обяви намеренията си след края на своя мандат.