Политологът Димитър Аврамов: Спечели кандидатът на промяната
Политологът Димитър Аврамов: Спечели кандидатът на промяната / снимка: БГНЕС, архив

На втория тур на изборите за президент не се случи нищо - спечели кандидатът на промяната. Това коментира пред Дарик политологът Димитър Аврамов от Института за модерна политика. По думите му разлика между първи и втори тур нямало - „хората излязоха и потвърдиха вота си”. Тези, които водеха кампании „за” или „против” управление на Бойко Борисов, трябва да спрат да правят кампании, заяви още той.

Избирателите фокусираха своя вот, така както се очакваше, хората потвърдиха вота си от първия тур на изборите, каза Аврамов. „Всичко останало са интерпретации; не знаем какво е имал предвид лидерът на ДПС Ахмед Доган, когато говори за целувки и че нощта е бременна, сигурно и той самият не знае”, коментира политологът.

Политологът коментира, че съвсем естествено десните избиратели са припознали Росен Плевнелиев за свой кандидат, така както левите избиратели са гласували за Ивайло Калфин.

Аврамов изрази позиция, че към ГЕРБ има едно несъстоятелно обвинение - че те не са дясна партия. „В началото на демокрацията беше лесно да се твърди, че СДС е дясна коалиция. ГЕРБ е народна партия, ГЕРБ е партия, за чийто президент са гласували младите до 60-годишна възраст и хората с висше образование. БСП се превърна в партия на хората с основно образование и хората над 60 години”, коментира той и допълни, че „БСП трябва да си признае, че това, което предложи, не беше нов ден”.