БСП обжалва избора на общински съветници в Перник
БСП обжалва избора на общински съветници в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП иска касиране на избора за общински съветници иска в Перник. Жалбата в Административния съд от името на социалистите и коалиционните им партньори за вота ЗНС, КПБ, ПБС, ПК "Тракия", СПС "Защита", "Движение Гергьовден" е внесъл местният лидер на партията Ненко Темелков.

Политическото решението за искане на касиране на вота е взето от всичките политически сили, представени в коалицията.

Основанията за искането са няколко, обясни Темелков. От БСП и коалиция са притеснени от големия брой на дописани в избирателните списъци гласоподаватели, без да е ясно дали всеки от тях е имал право да гласува за общински съветници. Общо 856 човека бяха дописани след подадени до 8 октомври заявления за гласуване по настоящ адрес. На някои от тях настоящият им адрес съвпада с този на избрани за съветници хора. Според протоколите на ОИК в деня на изборите към списъците са добавени още 107 човека.

Друго основание на искането за касиране на вота е големият брой недействителни бюлетини. По думите на Темелков, тези бюлетини биха решили поне два, а даже и три мандата в ОбС.

Жалба от името на БСП и коалиция е внесена и за касиране на избора на кмет в село Люлин. ОтТ БСП ще настояват и за ръчно преброяване на бюлетините.