Борисов: Да не поздравиш победителите е липса на възпитание
Борисов: Да не поздравиш победителите е липса на възпитание / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пресконференция на ГЕРБ
46522
Пресконференция на ГЕРБ
  • Пресконференция на ГЕРБ

За първи път президентски избори се печелят от политическа формация, без тя да има политически договорки с друга политическа формация и по-специално с Движението за права и свободи. Това каза Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ на заключителната пресконференция в НДК.

Приключиха едни изключително тежки избори, изтъкна още в началото той и уточни, че това са били първите избори „2 в 1”, провеждани у нас през последните 20 години. „Това създаде малки неудобства и даде възможност за доста спекулации, които бяха интерпретирани от нашите опоненти. ГЕРБ не отговори, защото нашата кампания беше консенсусна и позитивна”, изтъкна още Цветанов.

„Имаше много хвърлени думи, които надявам се ние ще забравим бързо. Защото ГЕРБ е партия на консенсуса, партия на просперитета, и партия, която не залага на омразата”, обяви Цветан Цветанов.

Той призна и за бас, на който се хванал с Бойко Борисов. Той показа спечеления от облога часовник. После Цветанов предостави думата на премиера, но той се обърна към Росен Плевнелиев: „Давам думата на президента. Сега съм трети”.

„Политиците могат да бъдат успешни, когато градят доверие. Надявам се някои политици, които водеха негативни кампании, да оценят, че доверие се печели, когато си честен, откровен, и изпълняваш обещанията си”, заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

България ще има активно и динамично президентство, заяви още Плевнелиев. По думите му още от първия ден ще бъдат отворени вратите на президентството за гражданските институции и за регионите. „Искаме в тази институция да се случи дебатът за приоритетите и решенията по тях. Българското президентство ще акумулира „ноу хау”, ще работи за обединението”, изтъкна новоизбраният президент.

Той даде заявка за надпартийност, прагматичност, динамизъм, за търсене на конкретни резултати. „Няма да разделяме, няма да правим собствени сдружения, а ще работим само за обединението на българската нация и нейните приоритети”, добави той. По думите му в дневния ред ще бъдат реформите в правораздаването, здравеопазването, пенсионната система, ефективна икономика, работеща администрация.

Маргарита Попова благодари на всички, които са упражнили правото си на глас, и особено на младите хора. Тя обеща, че ще оправдаят доверието на хората, които са ги подкрепили.

„България направи своя избор и тази вечер българите го потвърдиха. Благодаря на всички, които казаха „да” на правилния път на България. Днес българите казаха на кого имат доверие, на кого вярват. Те избраха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент, защото са сигурни, че този избор неотклонно може да води България в Европа”, обърна се на пресконференцията избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

При такава съкрушителна загуба, да не искаш да поздравиш победителите - това е липса на възпитание. Това е манталитета на комунистите, каза премиерът Бойко Борисов. „Комунистите да са гарант за демокрацията - що за наглост е това. Кога сте били гарант за демокрацията - в Белене, в лагерите”, запита той и заяви, че дава право на Станишев да извади досието му, направено му още като дете.

„До днес те бяха Росен и Марга, мои министри, на които се карах. От днес те са г-н Плевнелиев и г-жа Попова”, заяви още Борисов.

Борисов Да не поздравиш победителите е липса на възпитание
netinfo

Бойко Борисов категорично заяви, че няма да се кандидатира за президент след пет години. Подобно намерение той изрази още в началото на тази президентска кампания. Тази вечер обаче той заяви: „Аз няма да се кандидатирам за президент. Толкова съм се уморил вече, заслужавам да си почина”. В края на изявлението си премиерът отчете и, че счита избора за честен.

„Надявам се тази тежка предизборна кампания да отшуми и отново да се захванем за работа, живеем в най-тежкото време след войната. Никой не си е отишъл от кабинета ми, без да се свърши работа”, посочи премиерът. „Давам дума, че ще се отнесем сериозно към това доверие, което ни беше гласувано”, каза още Борисов.

Константин Вълков от Дарик попита новоизбрания президент Росен Плевнелиев от такива ЦИК и СЕМ ли има нужда една демократична държава, с оглед на многото допуснати гафове по време на провеждане на изборите.

Според Плевнелиев трябва да се изчака да бъде направен подробен анализ на проведените избори и тогава да се вземе подобно решение. „Виждате, че една седмица по-късно нещата изглеждаха много по-добре”, уточни още той.

На друг въпрос на Дарик дали Искра Фидосова ще бъде следващият министър на правосъдието, Бойко Борисов категорично и кратко отговори: „Не”.

Борисов Да не поздравиш победителите е липса на възпитание
netinfo