Без драми пред ОИК-София във вечерта на балотажа, обработиха протоколите
Без драми пред ОИК-София във вечерта на балотажа, обработиха протоколите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ОИК-София във вечерта на балотажа - І
46515
ОИК-София във вечерта на балотажа - І
ОИК-София във вечерта на балотажа - ІІ
ОИК-София в нощта на балотажа - ІІІ
  • ОИК-София във вечерта на балотажа - І
  • ОИК-София във вечерта на балотажа - ІІ
  • ОИК-София в нощта на балотажа - ІІІ

Очакванията за кошмарно обработване на изборните книжа в столицата и на втория тур на президентските избори не се случи. Пред Дарик председателят на ОИК – София Марина Белчева съобщи, че около един часа всички протоколи са приети и обработени. Вотът на столичани печели новият президент Росен Плевнелиев с близо 61% от гласовете.

Първоначално пред зала „Универсиада” в столицата, където е ОИК, се създаде известен хаос, представителите на секционните избирателни комисии пристигаха на групи, част от тях с маршрутки и буквално спринтираха, за да си запазят ред на опашката за предаване на протоколи. Жена, която призна пред Дарик, че е била член на секционна избирателна комисия през деня, коментира яда си от ситуацията в столицата с думите „Не знам защо съм жива".

След това обаче обстановката се успокои. Стана ясно, че грешки почти няма. Имаше повече технически сътрудници и създадената организация позволяваше процесът да се осъществява по-бързо. Представителка на секционна комисия обясни, че предаването на обработката и протоколите е станало за около час, а при първия тур на изборите хаосът се дължал на това, че имало три протокола за различните видове избори, „три вида засечки” и оттам е започнало забавянето. Друг представител пък обясни, че този път организацията е била по-добра.

За разлика от първия тур на изборите медиите не бяха допуснати да разговарят чакащите представители на секционни избирателни комисии.

В нощта след първия тур огромен брой представители на секционните избирателни комисии прекараха пред зала „Универсиада" в столицата, за да предадат протоколите от изборния ден в Общинската избирателна комисия.

Някои от хората припаднаха пред залата заради натрупаната умора, а друга част от тях си тръгнаха с изборните книжа без да са отчели резултатите пред ОИК. Обработката на изборните материали беше затруднена и от невиждания досега брой грешки - в над 80% от протоколите имаше нужда от корекции. Хаосът и забавянето в изборния ден се пренесе и при обработката на протоколите през нощта.

Към полунощ предаването на протоколите стана почти неуправляемо. А в ранните часове на деня недоволството на представителите на секционните комисии ескалира до своеобразен протест.