Антоний Гълъбов: Очаквам ЦИК да подаде оставка
Антоний Гълъбов: Очаквам ЦИК да подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

"Доколкото Централната избирателна комисия е политически орган, който е избран от Народното събрание, аз очаквам форма, в която този орган да поеме политическа отговорност и да подаде оставка". Това обяви в ефира на Дарик Антоний Гълъбов от асоциация "Прозрачност без граници".

"Цари хаос, чисто организационен хаос и някой трябва да поеме отговорност за това - това е ЦИК", категоричен е социологът. Той коментира още: "Бяхме свидетели на невероятно не добре организирани избори, с липса на всякаква прозрачност, с липса на готовност да бъдат реализирани елементарни усилия, за да бъдат облекчени българските граждани".

Между 12 и 14 процента от имащите право на глас българи са готови да продават гласа си - това показват данните, получени в изследване в асоциация "Прозрачност без граници". Според Антоний Гълъбов това означава, че "около една трета от подадените гласове в днешния ден биха могли да бъдат приети, че са резултат на някакъв тип въздействие върху свободната воля".

На въпрос има ли съмнения дали резултатът от тези избори е честен, социологът отговори: "Това най-вероятно ще бъде заключение на някакви съдебни институции. Онова, което е важно и което през цялата кампания беше във фокуса на нашето внимание, беше доколко свободен е изборът на българските граждани. В смисъл доколко са налице онези необходими обстоятелства, за да могат българските граждани свободно да направят своя избор".

Антоний Гълъбов коментира още: "Нека да го кажа като сравнение спрямо първия тур. Наблюденията ни на първия тур на изборите показваха, че около 6 процента от сигналите ни бяха за купуване на гласове, в момента този относителен дял е 31 процента. Това е практически почти една трета от всички сигнали".