/ Gettyimages
Вдовицата, която вдъхнови основния персонаж в серила на HBO “Чернобил“, Людмила Игнатенко, говори за пръв път след излизането на поредицата. В интервю за BBC през сълзи тя разкри, че Василий й поднесъл цветя от болничното легло преди да почине от лъчева болест.
 
 

Изпод възглавницата си Василий Игнатенко вади букет карамфили за съпругата си. По това време тя е бременна с първото си дете. Пожарникарят Игнатекнко умира две седмици след аварията в атомната централа.

Баварски гъби са все още радиоактивни 33 г. след Чернобил

„Той се изправи от леглото и извади три карамфила изпод възглавницата си. Това бяха последните цветя, които ми даде“, спомня си Людмила. „Ще помня до края на живота си, как стояхме на прозореца на болницата заедно. Не знаехме, че това ще е последният ни романтичен момент“, каза още тя.
 

Людмила признава още, че след излъчването на „Чернобил“ е била преследвана от медиите. Обвинявали са я, че е убила бебето си, като е останала в болницата до съпруга си.

Скандални селфита от Чернобил предизвикаха възмущение (ВИДЕО)

„Как да го оставя? Мислех, че бебето ми е в безопасност вътре в мен. Тогава не знаехме нищо за радиацията“, признава тя.

Людмила хвали сериала на HBO за вниманието отделено на детайлите, но въпреки това споделя, че остава наранена и неспокойно след излизането на сериите.

„Атомик“ – водка с вода и ръж от района на Чернобил (СНИМКИ)

„Пред апартамента ми постоянно стояха хора. Стигна се дотам, че журналистите щяха да разбият вратата с крака, за да се опитат да запишат интервюта с мен.“, заявява Людмила.

Игнатенко обаче е категорична, че не е давала съгласието си личната й история да се появи в сериите на HBO, но пък признава, че са й предлагали пари. 

„Компанията постъпи много лошо, като не се срещна с мен лично. Получих телефонно обаждане от Москва. Казаха ми, че снимат в Латвия и Киев и че са се опитвали да се свържат с мен, но не са успели. Казаха още, че искат да ми платят 3 000 долара, а когато попитах защо искат да ми дадат тези пари, казаха „Просто защото съществуваш“. Отговорих, че никой не дава пари за нищо. Реших, че е измама.“, разкри още Людмила Игнатенко.