/ iStock/Getty Images
Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в ръце“, посочва професор Джим Смит, внимателно повдигайки бутилката с водка „Атомик“, съобщава Би Би Си. Домашният алкохол, направен от зърно и вода от Чернобилската забранена зона, е първият потребителски продукт, който идва от изоставената зона около авариралата ядрена централа.
 
Екип от учени започва проекта по дестилиране на водката, като засажда посеви във ферма, разположена в забранената зона. „Идеята ни беше да използваме ръжта, за да правим алкохол“, споделят те.

Направи си сам: Най-лесните и свежи коктейли за лятото
 
Освен професор Смит, който е от Университета в Портсмут, Великобритания, екипът е съставен от изследователи, които работят в забранената зона от години – изучавайки как земята се възстановява след ядрения инцидент през 1986 година.
 
Надеждите са чрез продажбата на водката да се помогне на общностите в Украйна, все още засегнати от икономическите последици от бедствието, да се възстановят.

Четири освежаващи коктейла, които да опитате това лято
 
Нашата водка е не по-радиоактивна от всяка друга водка“, посочва професор Смит. „Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания“.
 
„Помолихме нашите колеги от Университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен анализ, да тестват алкохола, за да видим, дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване водката ни беше чиста“, посочва ученият.

Ликвидатори на Чернобил: Не сме пили водка, даваха ни Пепси
 
Професор Смит, който работи в района на Чернобил от 90-те години на миналия век е категоричен – все още съществуват предразсъдъци към района, в който природата бавно, но постоянно се възстановява и не е заплаха за живота на хората. Той твърди, че все още има „горещи зони“ с радиоактивно замърсяване, но като цяло районът е безопасен.

И още:

Ще затегнат ли режима за продажби на алкохол в Русия?

Осем полезни приложения на водката (ВИДЕО)

Най-любопитните факти за водката

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС