За истинска водка може да се приема само тази, която е произведена от ръжен или пшеничен спирт от най-високия дестилат (96-98 градуса, за разлика например от уискито, което се приготвя от много по слаб спирт), разреден с изворна или артезианска вода в съотношение 40 към 60, при това изключително според теглото, а не според обема.
Познавачите знаят, че истинската водка се прави само в Източна Европа - Русия, Беларус, Украйна и Полша. Някои включват в списъка и Финландия, но не всички са съгласни с това. Според истинските ценители всички останали водки, колкото и да са скъпи и по каквито и напреднали технологии да се произвеждат, не са същите.
Вижте няколко любопитни факта за водката.
Грешна е прeдставата, че водката не се разваля. Срокът нd водката е 12 месеца.
Думата „водка" е умалителна форма на думата „вода".
Водката най-често се състои от 40% спирт и 60% вода. За водката „Мейд ин Катуница" не гарантираме.
100 гр . водка съдържа 235 калории.
Не съществува безалкохолна водка.
Класическата водка се приготвя от зърно и картофи.
За да не се напиете много на партито, 2-3 часа преди ядене изпийте 50 грама водка.
През 1996 г. британецът Марк Дорман създава първата в света черна водка. Водката марка Blavod е черна на цвят заради оцветителя „черен катеху", като има всички свойства на прозрачната водка и не оцветява устната кухина.
Вижте още интересни клипове на автора във Vbox7 ТУК