Т. Дончев: Няма да сме безцелно деструктивни, но ГЕРБ ще бъде единствената опозиция на новата власт
Т. Дончев: Няма да сме безцелно деструктивни, но ГЕРБ ще бъде единствената опозиция на новата власт / netinfo

Партия ГЕРБ няма да бъде безцелно деструктивна в отношението си към новата власт, но като опозиция ще следи управленските действия на правителството „Орешарски" и изпълнението на обещанията му. Това заяви в интервю за Дарик депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Бившият министър по управлението на евросредствата в кабинета „Борисов" призова новоизбраният вицепремиер Зинаида Златанова да бъде внимателна особено при усвояването на средствата от европейските фондове и да не се губи нито ден във важната 2013-та година:

Очаквано вероятно е било като резултат гласуването на кабинета днес в парламента. Отсега нататък къде стои ГЕРБ освен че е в ролята си на опозиция в парламента и как да очакваме да действате спрямо новия кабинет?

Резултатът беше очакван не само като математически резултат, но и като механика на случването. Само ще обърна внимание, че парламентарното ни поведение беше такова, за да може да се осветли начинът, по който се случи този кабинет. Но това е вече част от миналото. Това, което остава, е отговорността за всеки каквото е правил в зала и не обезателно това, което е говорил. Същественият въпрос е какво се случва оттук нататък. Аз с нетърпение очаквам по-конкретни програмни ангажименти от страна на правителството особено в ресорите, които имам намерение да следя с особено внимание какво ще се случи. Дори в зала поисках малко повече яснота от господин Орешарски в ресора, към който проявявам системен интерес, какво означава системни мерки по отношение на еврофондовете. Защото това е фина, деликатна система, тя не търпи извънредни мерки. На разположение съм не само да бъда необходимият коректив в тази сфера, но когато има добро решение, то ще бъде подкрепено. В крайна сметка каквито и политически различия да има, става дума за България.

Вярвате ли в потенциала на Зинаида Златанова да направи нужното както в рамките на онова, което ние следим винаги с особен интерес или поне българите надават ухо, като чуят за пари от еврофондовете, но и в онова, което се очаква да се случи по адрес Европа - най-после да се махне този механизъм за наблюдение, да прекрачим Шенген?

Аз съм не само толерантен политик, а и мъж. Не очаквайте от мен коментар в аванс по отношение на човек, който все още не е започнал работа. Истината е, че съм работил с госпожа Златанова в ролята й на ръководител на представителството на Европейската комисия в България и имам добри впечатления от нея. Тя ще има много работа. Добрата новина е, че е с вицепремиерски пост. Това дава по-голяма политическа мощност. Лошата новина е, че тя има и други ангажименти, включително и правосъдието и вътрешния ред като вицепремиер.

Неведнъж съм казвал, че темата с еврофондовете изисква пълна концентрация, така че ще й е по-трудно. Още повече че 2013-а е много предизвикателна година от гледна точка на плащания, от гледна точка на програмиране. Тук не бива да бъде губена не седмица, тук не бива да бъде губен нито един ден. Пожелавам й успех и ако мога да я призова към нещо, е да бъде внимателна. Вече споменах, че цялата система за управление на европейските пари е не само изключително сложна, изключително фина, тя за първи път е в едно устойчиво състояние. За първи път от последните няколко години системата е стабилна, няма движение на персонала, няма напускания, няма драми. Трябва да я запази в такова състояние, защото в крайна сметка тя е основният инструмент да се постигнат тези резултати, които всички очакваме.

Инвестиционното проектиране, успяхте ли да разберете какъв ще е обектът на работа на това министерство? Мисля, че в рамките на дебата зададохте подобен въпрос.

Откровено казано, не. В крайна сметка инвестиционното проектиране е ангажимент на възложителя, на този, който строи - бил той община или министерство, или агенция. Защото той най-добре знае от какво има нужда. В някаква степен господин Орешарски разсея притесненията ми, че това министерство ще проектира вместо другите, защото това е нелепо. Не може едно министерство да знае по-добре от една община от какво има нужда. Разбрах, че ще има координиращи функции и с нетърпения очаквам да разбера как точно ще се материализира те и това по какъв начин ще подобри работата в сферата на инвестиционното проектиране.

Дано не се създава пост за определен човек. Всички вчера си задаваха едни подобни въпроси.

Аз имам много въпроси, защото примерно първият номиниран за този позиция, разбрах, че един от основните му ангажименти ще е да спасява еврофондовете. Такава реплика беше изречена и то чрез инвестиционното проектиране. Не мога да намеря пряката връзка между двете. Така и не разбрах вторият номинаран за тази позиция дали ще има сходен ангажимент. Има два варианта - или да допусна, че някой изобщо не разбира какво е движението на европейските пари, или че е случайно изпусната реплика.

Градивно звучите. Градивно звучеше в значителна част от изказването си и Бойко Борисов, но на политически език ще ви попитам: колко често този нов кабинет ще бъде обект на атаката ви, не само в парламента, но основно сега Народното събрание ще бъде ваш инструмент за подобно действие?

Ще припомня нещо, което съм казвал още в ролята на министър: всеки политик, особено този, който притежава властта, трябва да бъде критикуван,не само от политиците, а включително и най-вече от гражданите. Защото по този начин му помагаме да става по-добър. Това съм го казвал в ролята на министър. Няма причина в ролята на народен представител да мисля по друг начин. Но не става дума, разбира се, за емоционална безпочвена критика. Става дума за посочване, когато някой прави грешки, за посочване на алтернативни решения, когато някой претендира, че има по-добри решения. Това е ролята на опозицията и както стана ясно, групата на ГЕРБ е единствената опозиция в този парламент, така че ние много отговорно ще се заемем със задачите си.

Притеснявате ли се от реваншизъм? Не лично към вас като работил в едно от министерствата,, а към представители от ГЕРБ от страна на този кабинет по лицата, които видяхте и заявките, които чухте?

Има основание за притеснение в тази посока. Тук големият проблем не са колкото и странно да звучи репресиите по отношение на тази или онази политическа фигура, разбира се, те сами по себе си не са малък проблем. Но по-сериозният въпрос е ако някой се увлече дотолкова, че разгради работещи административни структури, което ще има погубен ефект по отношение на България. И пак се връщам към темата за европейските пари. Ако искате къс отговор дали очаквам, то по-скоро да.

По-скоро да. Включително и повдигнати обвинения на представители на ГЕРБ?

Е, колкото до повдигнатите обвинения, това беше потвърдено като намерение от страна на прокуратурата, така че няма нужда да бъде коментирано.

Честно ако ми отговорите, вие в ГЕРБ за кога се готвите за избори?

Честно ще ви отговоря и пак ще цитирам самия себе си, с което не искам да си придавам самочувствието на жив класик: добрият политик, въпреки че тази професия е в някаква степен ненавистна в България, добрият политик започва подготовката за избори в първия ден след приключване на последните.

Имах предвид целевия ви хоризонт. Тази фраза се носи от години, когато говорим за политиците и партиите, говоря за това доколко скептиците очертават по-скорошен финал на това управление, макар че за мнозина тази юридическа предпоставка, която трудно вече би свалила това правителство, също вече е казус във връзка с конституцията.

През последните повече от 15-16 години ние нямаме правителство свалено вследствие на парламентарна процедура по вот на недоверие.

Имаме свалено при вот на доверие.

Колкото до времевия ми хоризонт, характерът на заниманията ми повече от десет години с европейските средства, в това число стратегическото планиране предполага да виждаме най- малките точици на далечния хоризонт и наред с това да си гледаме в краката, за да не се спъне човек в нещо.

Сиреч ще бъдете подготвени да гледате внимателно и да не се спънете, ако вотът е по-скоро от прогнозирания най-рано догодина, заедно с евроизборите?

Всякакви сценарии са възможни, но не ние ще предопределим до голяма степен какво ще се случи оттук нататък. Това зависи от всичко, което стори или не стори кабинетът. Нека да напомня, че като политическа перцепция това е кабинет основно на БСП с подкрепата на две други политически сили. Има изключително сериозни въпроси, на които трябва да се намери отговор, особено по отношение на избирателите на Българската социалистическа партия - 250 000 работни места, промяната на данъчната система и разбира се, „Белене".

Иначе казано, казвате, че не ГЕРБ ще сваля правителството. В този случай, ако има от нещо да сте доволни, както каза и Бойко Борисов, не вие поемате този удар в момента.

Ние от отговорности никога не сме се плашили. Исках да кажа, че няма да бъдем безцелно деструктивни, но в крайна сметка трябва да има връзка между предизборните ангажименти и последващите управленски действия. Това ще следят избирателите, това ще имаме грижата да следим и ние.