Случаят „Локърби” започва отначало?
Случаят „Локърби” започва отначало? / netinfo

Според шотландското издание „Скотсман” либиецът Абделбасет ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за убийството на над 270 души при атентата над Локърби през 1988 година, може да излезе на свобода до два месеца.

Възможно ли е това? Какво би последвало след освобождаването на Меграхи – по тази тема Вяра Деянова разговаря с може би с най-големия специалист по темата - професор Робърт Блек от Единбургския университет.

Той е наричан архитект на идеята делото срещу либиеца Меграхи да се гледа на неутрална територия, след присъдата обаче професорът става един от най-големите противници на осъдителната присъда срещу либиеца.

Професор Блек, възможно ли е, Абделбасет ал Меграхи, човекът осъден на доживотен затвор за убийството на 270 души, да излезе на свобода след два месеца?

Да възможно е, защото в този случай участва неофициално правителствена комисия която разследва възможни пропуски на шотландското правосъдие. Въпросната комисия се занимава със случая „Меграхи” от септември 2003 та година. Комисията извърши едно много обстойно разследване на процеса. Разследва дали е доказана правотата на самопризнанията. Докладът на тази комисия ще излезе в края на юни тази година. Общото очакване, е че те ще докажат, че случаят „Меграхи” е един пропуск на правосъдието, както и ще препоръчат случаят ад бъде върнат на шотландския апелативен съд. Това ще помогна още веднъж да бъдат преразгледани както процедурата на делото, така и самата присъда.

Смятате ли, че е възможно шотландският съд да си признае, че е направил грешка?

Да, смятам, че това е напълно възможно. Естествено само, ако шотландската комисия за преразглеждане на криминални престъпления постанови, че наистина има налице правосъдни пропуски. И тогава, когато случаят бъде върнат отново на съда, той трябва да се отнесе много сериозно към този случай. А моето мнение, е че доказателствата, които доказват, че Меграхи е несправедливо обвинен са много, много силни.

Бихте ли повторили кои са най–ярките доказателства, които оневиняват Абдел Басет Меграхи?

На първо място това е слабостта на доказателството, което свързва господин Меграхи с бомбата в Малта. Както си спомняте съдебното дело беше заведено заради това, че е изпратил бомба от Малта за Франкфурт и оттам към летището Хийтроу в Лондон и качена на полет 103 на Пан Ам. Съдът твърдеше, че Меграхи е този, който е изпратил бомбата от Малта. Но по време на процеса доказателствата за това напълно издишаха. И много хора, включително и аз, вярваме, че решението, че Меграхи е виновен е тъкмо обратното на това, което е вярно. Това е и причината, поради която може да пуснат Меграхи от затвора.

И ако Меграхи излезе от затвора, тогава какво? Случаят „Локърби” започва ли отначало?

Да, това разбира се е възможно. Роднините на загиналите при атентата над Локърби ще окажат много силен натиск на английското и американското правителство.Те ще искат всички доказателства за атентата на полет 103 на Пан Ам, с които разполагат двете правителства да бъдат публично огласени. Защото досега това не е направено и американското, и английското правителство отказваха да направят това. Те казваха така „Щом съдът реши, че Меграхи е виновен, то ние вярваме че той е виновен”. Но ако се окаже, че признанията на Меграхи са преувеличени, то според мен натиска върху английското правителство от страна на цялото общество, ще бъде огромен.