Разследваните проекти по САПАРД минали през Плугчиева?
Разследваните проекти по САПАРД минали през Плугчиева? / снимкa: Sofia Photo Agency

Димитър Тадаръков в "Седмицата" на Дарик

Защо си тръгна изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие"? Димитър Тадаръков. Честно казано, не ми стана ясно съвсем ясно защо подадохте оставка. Единственото обяснение от ваша страна беше, че това е морален акт, но спирането на пари по различни мерки от програма САПАРД не е заради злоупотреби или каквито и да е нарушения или престъпления по ваше време.

Точно така. Значи, г-н Вълчев, на вас и на вашите слушатели отново искам да напомня, че аз съм може би първият български, така, служител на такъв пост, който пое моралната отговорност да напусне доброволно, защото го обвиняват в неща, в които той не е отговорен. Какво направих аз миналата година, когато дойдох? Обещах борба с корупцията. Да сте чули една година за... да се говори за корупция в Държавен фонд "Земеделие"?

Не, то се говори, ама не за вашия период.

Не за моя период. Битка с роднини? За първи път в България го направих. Работа събота и неделя? Работехме. Успешно ли приключихме програма САПАРД? 109 процента договореност. Успешно. Лошите кредити под 3 процента ли са или лошите проекти? Под три процента. Разплащателната агенция акредитира ли се? Акредитира се. Пет пъти молих ли Министерския съвет да ми даде бройки? Не ми ги даде. Дадоха ми ги чак март и май месец и тук затварям... само един куриоз да ви кажа. Това момченце, министър Василев, който не ми даваше бройките в продължение на шест месеца същият сертифициращ орган, "Грант Тортън", който сертифицира Разплащателната агенция, миналия месец му направи сертификация и му отряза европейски проект за милион и половина лева.

Това потвърдено ли е?

Да, защото...

...има такива публикации, ама...

Да, защото няма административен капацитет, т.е. след шест месеца дойде на моето положение. Продължавам.

Добре. Това ще го проверим. Добре.

Фирмите и консултантските по САПАРД качихме ли ги в сайта? Знае ли ги цяла България? Знае ги. Получените средства от САПАРД и по плащания на единица площ и сега от конверсия за виното от три дни са на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Това са 77 000 човека. Знае ли ги цяла България? Знае ги. Миналата седмица платихме допълнително още 30 млн. Знае ли ги цяла България? Знае ги. От другата страна? Одити. Юни месец миналата година одит положителен - Разплащателната агенция. Септември месец одит положителен на Разплащателната агенция. Идваме на проблемни. Май месец. Одит от осем одитора от Европейската комисия. Преди това имаме одит Сметна палата на САПАРД положителен. В това време одит на пътния фонд на Сметна палата отрицателен. Одит на Министерството на финансите европейски средства за САПАРД - положителен. Одит на това министерство за пътна... фонд отрицателен. Одит на Кей Пи Ем Джи за САПАРД - положителен. Одит на Кей Пи Ем Джи за пътния фонд отрицателен. Тоест ние имаме три положителни срещу три отрицателни. Идват осем одитора. Седят от 26 до 30. На 30 сутринта в 09.00 до 10.30 ч. правим обсъждане. Осем одитора казват добра оценка.

Това брюкселски одитори.

Брюкселски.

Така.

Добра оценка за САПАРД.

И вие излизате и казвате...

Не, не. Не излизам.

Парите ще тръгнат.

Не, изчакайте ме. Не, изчакай. Не излизам. Оттам ги моля и казваме - моля ви се, осем одитора при вицепремиерката Плугчиева в 13.00 ч. среща. Те казват - ние ще отидем четири. Аз настоявах и казах - не четири, осем одитора. Отиваме осем одитора при вицепремиерката Плугчиева. Там е министър на земеделието. Там е националният ръководител Ивановски, там е заместник-министър Кънчев, тогава заместник-министър на финансите, сега изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", и още 5-6 човека. Един час разговор. И знаете ли каква е оценката пред тази аудитория - добра. Тадаръков си трае един ден, нали, нито същия ден съм казал. В събота си мълчах. В неделя на конгреса на земеделците, където има над 800 земеделци тези потенциални клиенти по плащане на единица площ по САПАРД ме питат кажи какво става. Аз на ушите си ли да вярвам, на очите си ли да вярвам, на неща, казани пред част от правителството на България ли да вярвам? И казах - очаквам, че парите ще дойдат.

И те ги спряха веднага...

Значи, не е така. Искам да се върнем. Понеделник на обяд Майкъл Ман, говорителят на Мариан Фишер-Боел, каза "още не сме чули доклада на одиторите, не можем да потвърдим".

Да, не можем да потвърдим, или да отречем.

Понеделник следобед се взима решение, четири или пет одитори от тези осем са изпращани в Румъния на одит за две седмици. В момента... веднага се отлага това с две седмици взимането на решението, с което между 10-и, 11-и, 12-и аз моля Брюксел за техническа среща. Ако има някакво разминаване, да бъдем приети. Определяме си срещата на 1 юли, говоря това е 10-11 юни. И дойде писмото няколко дни преди това от Брюксел, в което ни се казва някакви забележки и прословути девет проекта, за които действително...

Пак не е от ваше време, пак...

Пак не е от мое време, да, пак не е от мое. Проектите са 2003, 2003, 2003, 2004 - два, два 2006 г. Разбирате ли? Значи пак не е по мое време. А моментално се прави комисия от министъра, тази група, която аз предварително на база 14 юни съм им подписал заповед за Брюксел комисия от осем човека с 80 кг папки оригинали да отидат и да представят тези неща, се допълват двама човека от Министерството на финансите... на земеделието, и мисля, че един или двама съветници на госпожа Плугчиева.

Е, добре, де, и какво е вашето обяснение за тази промяна?

Аз не мога да обясня. Значи, за мен... аз много обичам Брюксел, но затова казах - много обичам България. Там не са се състояли дискусии по мнението на ръководителя на нашата група господин Карамишев, имало е едностранно дискусии между него, без да има обратна визия от Европейската комисия. Връщайки се...

Добре...

Само да ви кажа, разбирам го това във вторник вечерта, нали, и в сряда сутринта...

Ама вие ходихте ли, не, вие не ходихте, Карамишев ходи до Брюксел, така.

Не, не съм ходил, не съм. Карамишев с целия екип, който е изпратен там и човекът, който отговаря осем години за тази програма. Какво се установява? Чакам ги в два часа да ми потвърдят пред мен устно, не само по телефона, за тази ситуация, в която в момента изпадаме в Брюксел, липсата на комуникация, нали, аз не знам защо, и затова се насрочи в три часа тази пресконференция, в която казах, че аз не мога да поема отговорността, моралната отговорност пред тези земеделци, които на 1 юни им казах, че парите предстоят, въз основа на два часа, ние имаме стенографски запис на това, два часа разговори с осемте одитора пред мен, пред вицепремиерката, пред министъра, пред националния ръководител Ивановски, пред другия заместник-министър на финансите Кънчев, който сега е изпълнителен директор. Вие как приемате? Заедно с това имаме седемгодишни споразумения изпълнени и потвърдени, 13 протокола на Комитета по наблюдение - всичките потвърдени в присъствието винаги на двама експерти от Европейската комисия, Министерският съвет прие всички отчети на Държавен фонд "Земеделие", в това число и на агенция САПАРД.

Добре, де, ама от всичко, което обяснявате, сега слушателите ни се питат е, добре, тоя хубав човек защо си тръгва?

Защото има морал. Значи, този хубав човек има морал. Обвиняват ме за неща, първо...

Обвиняват ви, сега ще ви кажа, четох по вестниците. Арогантно сте се държали в Брюксел, то вие че имате хаплив език,имате.

Да, но аз обичам Брюксел, но обичам и България. Значи, аз заявявам...

И така остро сте се изказвал, и тук се изказахте много остро по адрес на еврочиновници.

Да, защото искаме комуникация, искаме взаимност, искаме и нашите доводи да чуят. Ще ви кажа само един пример. Спомняте си, че два дни, тук бях на 8 март, когато на 6 март получихме писмото за спирането парите по мярка 2, не знам дали си спомняте.

Да, първите пари дето...

Първите пари.

Така.

...във връзка с нарушение от ОЛАФ.

Да, във връзка с... тая история ние сега пак ще поговорим за...

Така. И сега, утре е 6 юли. Четири месеца, на вас и на вашите слушатели казвам, ние нямаме един ред информация къде са нарушенията от ОЛАФ, които трябваше да обсъждаме. Беше 6 март, утре е 6 юли.

Вие тогава...

По мярка 2 говоря.

Вие тогава обяснихте, че проблемът е в липсата на присъди, за които вече ги има на Запад, за тази далавера със 7.5 лева...

Това е едно от моите предположения. Не, те казаха "очакваме и други нарушения от ОЛАФ по мярка 2". И ние вече четвърти месец ги чакаме. Говоря до този момент ги няма.

Добре, понеже вестник "Кеш" пише, и то в обширен материал на няколко страници вчера, че всяка седмица представител на ОЛАФ се интересува от разследването срещу Людмил Стойков.

Значи, нали разбирате, отново това не е в...

Но при вас не се интересуват, в смисъл нищо не знаете по този случай?

Сега ще ви кажа, представителите на ОЛАФ бяха миналата година, септември, два дни. Дадохме им каквото искат.  Дойдоха февруари два дни, дадоха им каквото искат. И при срещата ми с г-жа Плугчиева я помолих и й казах, не може да дойдат за два дни представители на ОЛАФ и ние да нямаме комуникация взаимна. Моля ви се, поканете ги за по-дълго време, да обсъдим всичко, какво сме направили. И след тези мои разговори преди 15 дни...

То вие не можете да направите по тези 7.5 милиона.

По тях нищо.

Ами нищо не зависи от вас там. Това е следствие, прокуратура. Вие сте дали всички документи.

Ето за това говорим.

А вие какво можете да направите и по тези проекти, по които се твърди, че има фалшиви втора и трета оферта?

Нищо също.

Значи, то, ако има, то това е казахте 2003-2004 г.

Не, то е написано черно на бяло. Аз не искам...

Карамишев какво ви обяснява, вашият заместник, за това как се появяват, честно да ви кажа, аз вярвам на ОЛАФ, че няма да лъжат, че е имало някакви далавери с оферти? Как е станала тази далавера? Защо никой не я е хванал и вие спряхте ли я?

Кое? Значи, първо, аз съм я спрял, направих опити да я спра, говоря още през август, може би бях на 20 дни, когато започнах...

Тоест вие ги хванахте, че този номер върви?

Този номер върви.

Този, дето печели води двама другари, дето дават по-лоши втора и трета оферта.

Тогава наредих на Карамишев да се изпратят, мисля, че над петстотин ли, шестотин ли писма до всички фирми производители на машини и съоръжения над 100 000 евро, да ми потвърдят дали това са техни оферти и дали са ги продали в България. Говоря ви, аз съм още на 20 дни. Аз тепърва навлизам в системата. Получихме отговори. Обаче знаете ли какво е интересното. Една трета от тези отговори ми казват: Няма да ви дадем цената, защото това е търговска тайна. Другите не ни отговарят. Третите ни върнаха цените. И по този начин аз хванах две фалшиви оферти и в момента действия по тези два проекта са в прокуратурата и сигурно ще има следствие...

Преди ОЛАФ сте хванали далаверата с руснаците, така ли?

Да. Не, откогато аз дойдох. Говоря от миналата година, от август.

Тоест по ваше време са пробвали също да правят същото, дето са го правили преди.

Да. И ги хванах, и в момента те са в прокуратурата и не са платени тези неща. И дори и представителят на ОЛАФ, като дойде, се учуди как е възможно, че и ние можем да ги хванем.

Я да изясним само персоналните отговорности.

Кажете.

Значи това е времето на Асен Друмев като шеф на фонда?

Да.

А фондът от кого се контролира?

Фондът си има...

Каква е организацията?

Държавен фонд "Земеделие", Министерството на земеделието, управителен съвет. Във взаимоотношенията с Брюксел си има комитет по наблюдение.

Така, кой е, това от Брюксел ли е човекът, който ръководи комитета по наблюдение?

Не, от България е зам.-министър.

Кой е тогава ръководил?

Не ми задавайте този въпрос, защото ще отворим кутията на Пандора.

Отворете я, де.

Не, не, недейте, защото ще отворим кутията на Пандора.

Отворете. Кой ръководи мониторинговия комитет.

Меглена Плугчиева.

А тя е тогава заместник-министър на земеделието, и по тази линия?

Да, да.

Тоест сега вие какво казвате, че Плугчиева е одобрявала проекти, тоест какви функции има този мониторингов...

Да одобри всички проекти, които са минали до този период. Да изчисти всички мерки, които... като суми, които са минали през този период.

Тези конкретни, вие говорите за проекта 7.5 милиона, ОЛАФ, Людмил Стойков. Тези проекти, които ги разказахте, по които са спрени последните мерки за 183 милиона, всички те са минали през мониторинговия комитет, и вие сега казвате, че това е на Плугчиева?

Значи, и да, и не. Всички проекти на ОЛАФ са минали през комитета по наблюдение по нейно време и част от проектите, които засега не пита Европейската комисия също. Затова ви казвам, аз ще млъкна дотук, не ме карайте да отварям кутията. Защо? Защото...

Ама какви правомощия има този наблюдаващ, нали, в смисъл...

Одобрява сумите, одобрява проектите...

Тоест той знае, той има ли механизмите да хване далаверите.

Не, но той одобрява сумите, плащанията, всичко. Защото...

Тоест, когато администрацията го подвежда, той нищо не може да направи.

Защото, ако ме питате вътрешно мое чувство, което имам, дано да не е така, защото не искам да е така, това може да е удар и по самата г-жа Плугчиева от Брюксел. Защото Тадаръков не е бил нищо по това време.

Ама чакайте, тя, Плугчиева пък също не беше никаква, когато извадиха далаверата със седемте милиона и половина.

Напротив, тя беше в комитета по наблюдение...

Е, а, не е била... те ги вадят... Нали спряха първите пари, когато тя не беше още вицепремиер.

Кое? Не, ама, аз ви... не, напротив...

Да, но сега казвате по тия проекти обаче, новите, пак си е била в мониторинговия...

Да, да. И това е, говоря, годината...

Ама вие такава конспиративна теория направихте...

Не, аз нищо не правя, аз само чета данните и не дискутирам нищо повече, разбирате ли. Затова ви моля, не ме карайте да отварям кутията на Пандора. Но заедно с това...

Е, вие вече я отворихте, така че...

Не, заедно с това искам да ви кажа как аз от морална позиция да седя на този пост и да приемам, нали, атаките, говоря тук ще си позволя да кажа за една журналистка, която претендира, че е много велика, Румяна Пенкова, във вестника... Да, написа десет лъжи, и то от некомпентност понеже не е в час.

Добре, сега не... Хайде, няма да обсъждаме, трябва да изчетем статията иначе...

Не, искам да ви кажа...

Този дебат си го проведете в "Труд".

Добре. Не, искам само да ви кажа.

Вярно ли е, че сте искали да преструктурирате Разплащателната агенция, Брюксел не ви е дал.

Значи, кое е вярно? Разплащателната агенция в този момент работи с един капацитет, който ще бъде около 600 човека. На централно ниво, където ще бъде от 200 човека, има зам. изпълнителен директор и началник отдел. И аз казах, че не е възможно по този начин да се управляват хиляди проекти. В момента са вече около 1700 проекта само по две мерки и исках да започне визията да се прави нова концепция, като исках да го обсъдя с Брюксел как постепенно, поетапно да разработим тази визия. А това не е мое решение. Значи, то ще мине през управителния съвет. Оттам отива на съгласуване с всички министерства и когато всички министерства го съгласуват, ще отиде на решение на Министерския съвет. Защото правилникът, уставът на Държавен фонд "Земеделие" е решение на Министерския съвет.

Два персонални въпроса - какво мислите за наследника си Атанас Кънчев?

Пожелавам му успех. Пожелавам му да се пребори с това всичко...

Това, дето вие не се преборихте.

Не, аз мисля, че се преборих с това, което можех да се преборя в мое време. Може да се пребори с моя остър характер и комуникация чрез г-н Ивановски с Брюксел. Защото министърът вчера си позволи, Цветанов, да ме упрекне, че аз не съм имал добра комуникация с Брюксел. Трябва вие и слушателите да знаят - Държавен фонд "Земеделие", агенция САПАРД няма права комуникация с Брюксел. Винаги по САПАРД чрез националния ръководител, винаги по Разплащателната агенция, чрез Министерство на земеделието и храните.

Какво ще правите сега? Четох, казали сте, че ще се връщате в частния бизнес.

Там, където съм бил 20 години.

Кандидатствате ли в проекти по САПАРД?

Не съм кандидатствал и по САПАРД преди, сега няма да кандидатствам и в новите проекти, и си отивам там, където ми е и другата, така, голяма позиция - ръководител Катедра туризъм в УНСС, където съм доцент, където с целия колектив сме създали четири учебника, написал съм четири монографии, осем студии и т.н. Така че аз имам база за развитие. Но моралът е над всичко при мен.