Р. Манджукова: ДАБЧ служи за „боксова круша” на държавата при скандал за даване на гражданство
Р. Манджукова: ДАБЧ служи за „боксова круша” на държавата при скандал за даване на гражданство / снимка: БГНЕС, архив
Р. Манджукова: ДАБЧ служи за „боксова круша” на държавата при скандал за даване на гражданство
75734
Р. Манджукова: ДАБЧ служи за „боксова круша” на държавата при скандал за даване на гражданство
  • Р. Манджукова: ДАБЧ служи за „боксова круша” на държавата при скандал за даване на гражданство

Идеята да има открит конкурс за поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина е чудесна, но не може да се реализира, тъй като по действащото законодателство председателите на агенции се назначават от правителството. Това коментира в интервю за Дарик Райна Манджукова, един от бившите ръководители на институцията.

Вчера в мотивите за оставката си Ива Йорданова, която заемаше поста зам.-председател на ДАБЧ едва седмица декларира, че „притежава образованието, качествата, квалификациите и опита”, но за да изчисти съмненията в нейното назначение настоя за публичен конкурс, на който ще се яви.

Райна Манджукова разкритикува всички правителства в последните 20 години, които не са погледнали сериозно нито към дейността на този орган, нито към българите в чужбина.

Агенцията станала място за назначаване на „наши хора”

„Ива Йорданова просто е поредният човек, който изгърмя. Това е практика. Причината за тази практика е в това, че нито едно правителство - аз съм работила в тази агенция с всички правителства от 1990 г. насам, нито едно правителство досега не е гледало на тази дейност със сериозността, която тя заслужава”, коментира Манджукова. „ДАБЧ стана просто място за назначаване на наши хора”, допълни тя.

Според бившата председателка агенцията трябва най-после да стане медиатор между сънародниците ни в чужбина и институциите в България, да бъде свързващо звено за решаването на тяхните проблеми. Казус, който поставиха в писмото си до институциите и сънародниците ни, които се обявиха срещу назначението на Ива Йорданова.

„Удобният виновник”, който удостоверява български произход

Според Райна Манджукова агенцията изпълнявала ролята на „боксова круша” на държавата, като на нея е прехвърлена задачата да издава удостоверенията за български произход - проблем, с който не искала да се нагърби нито една родна институция.

„С цялата ирония ще го кажа - ДАБЧ изпълнява ролята, за която е създадена. Да бъде боксова круша на държавата, защото издаването на удостоверения за български произход е един проблем, с който не искаше да се нагърби нито една държавна институция”, коментира Манджукова.

„И ето, че когато балонът се спука, виновният се оказа агенцията за българите в чужбина”, каза още тя по повод скандала, довел до уволнението на последния председател на ДАБЧ.

В  средата на октомври служебният премиер Георги Близнашки уволни председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев след публикуваните в медиите резултати от проверка на прокуратурата в ДАБЧ, които създават тежки съмнения за корупция в институцията. В тях ставаше въпрос за процедурите по издаване на удостоверение за български произход. Държавната агенция е издала хиляди такива удостоверения на албанци, косовари и македонци, без да им поиска доказателства, че имат някакво българско потекло. Дело обаче не е образувано, а са отправени само препоръки за подобряване на работата.

Липсват ясни критерии, по които се доказват български корени

Самото българско гражданство го дава министерството на правосъдието, обясни Райна Манджукова. Като постави въпроса защо правосъдното ведомство не е спряло тези преписки, които попадат там и в рамките на една година обикалят ДАНС и други институции. „Защо не ги спират тези преписки в правосъдното министерство?!? Защото му е по-лесно да прехвърли проблема в агенцията”, репликира тя.

По повод твърденията за издаване на удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци Райна Манджукова подчерта, че става въпрос в много от случаите за исторически общности. „Когато давахме удостоверения за български произход на хора с мюсюлманско вероизповедание и със съответните имена от Албания, трябва да се знае, че там има древна българска общност, които са с българско самосъзнание, знаят, че са българи, но просто са мюсюлмани и с такива имена”, каза тя. Според нея трябва да се познават тези общности.

Тя е категорична, че единственото, което е вярно около проблема с удостоверенията е, че няма ясни критерии за български произход. „Точно затова тази дейност е дадена на ДАБЧ, за да има с кого да си измиват ръцете”, заяви Манджукова.

Българите зад граница - електорат, работна ръка или демографски резерв?

Според нея макар и да е съкратен срокът за получаване на българско гражданство, все още не е решен проблемът с посредниците.

На въпрос какво би сложило в ред процедурите по гражданство Райна Манджукова вижда решението в една истинска стратегия за българите в чужбина. „Държавата трябва да седне и да реши за какво са й тези българи в чужбина - за електорат, за попълване на демографския резерв, за попълване на кризата с работната ръка или просто, защото са част от българската нация”, заяви Манджукова.

„Всяка уважаваща себе си държава трябва да има отговор на този въпрос и това се нарича стратегия. И когато има отговор на този въпрос, тогава ще бъде формирана политика и по отношение на емигрантските общности, и по отношение на гласуването и по отношение на българското гражданство и на историческите общности”, допълни тя.

Цялото интервю с Райна Манджукова може да чуете на Radio.Dariknews.bg