Полицията работи по версия за умишлен палеж на къщата в Созопол
Полицията работи по версия за умишлен палеж на къщата в Созопол / снимка: DarikNews.bg, Бургас
Полицията работи по версия за умишлен палеж на къщата в Созопол
58796
Полицията работи по версия за умишлен палеж на къщата в Созопол
  • Полицията работи по версия за умишлен палеж на къщата в Созопол

Семейство от Добрич загина при пожар на къща в стария Созопол. Жертвите са мъж на 77 години, съпругата му на 81 и тяхната дъщеря на 51-годишна възраст. Нейният съпруг е единственият успял да се спаси от огъня. Добричлиите са били под наем в къщата и развивали малък семеен бизнес в крайморския град. Полицията работи по две версии за инцидента, по-вероятната от тях е „умишлен палеж".

Ето какво каза за Дарик говорителят на МВР-Бургас Цветелина Рандева:

20 минути преди настъпването на полунощ в районното управление в Созопол е получено съобщение за инцидент с възникнал пожар, дървена къща, разположена на созополската улица „Тюлен" №2, която се намира съвсем близо до морето в старата градска част. Своевременно към мястото на инцидента се отправят 4 пожарни автомобила и 12 огнеборци. Два от автомобилите са от созополската пожарна, подкрепени впоследствие от два противопожарни автомобила от бургаската пожарна. Въпреки труднодостъпното място, защото говорим за доста тесни улички, районът около горящата къща е отцепен и не е създадена възможност за разпространение на огъня около близките дървени къщи. Тъй като разрастването на огъня би било пагубно за града, който има една от най-големите архитектурно-исторически стойности. Гасенето на пожара приключва около 03.30 часа. Близо два часа и половина са се борили огнеборците с огнените езици, като при потушаването се констатира, че в огнения ад своя живот са изгубили 51-годишна жена и нейните родители - майка й на 81 години и баща й на 77 години. По данни на живеещия на семейни начала със загиналата Диана Великова - 39-годишният Георги Георгиев от Добрич, семействата се нанесли под наем в къщата на улица „Тюлен" в началото на пролетта тази година. Диана и Георги живеели съвместно от около 8 години, а от четири пребивавали на територията на Созопол, като се изхранвали с работа в малка механа, разположена на улица „Рибарска" 26, където и двамата работили като готвачи и бармани.

Те са били наематели на обекта, но не са собственици на механата. Под наем са били и във въпросната къща, като реално техните доходи не са били големи. Изкарвали са точно толкова, колкото да се препитават. Родителите на Диана били в много тежко здравословно състояние. Те почти не са излизали от къщата, тъй като бащата е бил с много затруднено дишане, вследствие на прекарано туберкулозно заболяване, а майката е била с инсулт. И двамата са били трудноподвижни. Те са се оказали в капана на огнените езици. Диана, по думите на Георги, се е върнала в къщата, за да помогне на двамата си родители да излязат, а той е тръгнал да потърси помощ. Минути по-късно цялата къща е била обхваната от пламъци и той не е имал път назад. Обикалял е около къщата, викайки жената по име, но не е могъл да направи нищо, за да помогне на тримата човека, които се оказали в капана на къщата.

Дошли ли са хора от другите къщи да помагат?

Дошли са, но имайки предвид, че е извън активния летен сезон, а голяма част от къщите вече не са собственост на созополчани, хората, които са се притекли, не са били многобройни. Основно огнеборците са оказали и полицейските автопатрули помощ на Георги Георгиев, като отново по негови данни минути преди окончателно разразяване на пожара той е усетил мирис на нафта. Извикал е на Диана да се изтегли на по-безопасно място и е прекрачил изхода от втория етаж на входната врата, като отново по негови думи е видял голямо количество пламъци и гъст задушлив дим, които са излизали от самия праг на вратата. Реално погледнато той е успял да преодолее тази огнена завеса и е тръгнал да търси помощ, но не е могъл да се върне обратно и да окаже помощ на останалите трима човека, като това може би е довело и до огромния емоционален шок, в който той се намира, обвинявайки и себе си за това, че не е могъл да окаже съдействие. Работи се по две версии - за пожар и за умишлен палеж, като везните натежават повече в полза на втората версия. Окончателно ще имаме възможност да оповестим такава информация, след като служителите от сектор „Криминална полиция", подпомогнати от служителите на районното полицейско управление и от пожаротехническите експерти кажат тежката си дума.

Предполагаем срок?

На този етап е рано да се каже. На всички ни се иска да изясним веднага какво се е случило, защото това е трагедия, която надхвърля мащаба на Созопол и на Бургаски регион, но всичко е в ръцете на експертите.