Паси: НДСВ плаща огромна политическа цена за участието си в тройната коалиция
Паси: НДСВ плаща огромна политическа цена за участието си в тройната коалиция / netinfo

Г-н Паси, предизвикахте фурор на този конгрес на НДСВ. Делегатите в залата скочиха наистина на крака от онова, което вие казахте и дадохте тон на една изключително важна за партията дискусия. Сега накъде? Очевидно залата ви подкрепи за излизане на партията от тройната коалиция.

Целта ми не е била да правя фурор. Просто очевидно съм казал нещо, което всички мислят. Не смятам, че трябва да се разглежда като фурор мнението на хората. НДСВ плаща огромна политическа цена за участието си в тройната коалиция. Очевидно е, че ние сме единствената партия в тази коалиция, която плаща такава цена. Това се разбра на последните европейски избори и ако продължаваме да я караме така, очевидно няма да можем да имаме добри резултати по-нататък на местните оттам насетне и на парламентарните избори. Смятам, че НДСВ се нуждае от нов курс и от нова политика, които да са насочени вече към бъдещето, а не към миналото. Участието ни в тройната коалиция изигра своята роля. Помогнахме, допринесохме България да влезе в ЕС. Това беше нашият – големият смисъл, на нашата саможертва, но смятам, че това вече е изживян период. Очевидно така смятат и нашите симпатизанти и привърженици.

Кое е по ценното за вас, да ви предложи лидерът или да ви предложи залата, както в случая направи залата с вашата номинация?

Аз не искам да противопоставям едното на другото. Лидерът имаше много ясна политика – да не предлага нито един от хората в досегашното политическо ръководство. Той си дава сметка, че всеки един от нас си е изработил своя собствена популярност и вече няма нужда да бъде „дундуркане” от лидера. Трябва да бъдат предложени от него млади имена, нови имена. Хора, които нямат такава популярност, защото нямат такъв опит и не са имали време да я придобият. Смятам, че това е много добре. Това са просто две различни квоти.

Не възприемате това решение на лидера, да не предложи нито един от досегашното ръководство на НДСВ, като своеобразен вот на недоверие на председателя?

Ако беше така, той щеше да ни помоли, да не се кандидатираме. Нещо, което той не е правил. Той е един много демократичен човек и ни каза залата е пред вас, имате възможност, които от вас желаят да се състезават и да си защитят мястото в политическия съвет.

Шанс ли е, според вас, одобрената до момента промяна в ръководния състав на НДСВ, за така сериозна промяна и в политиката, която ще води оттук насетне в партията?

НДСВ показа на тези избори, макар незадоволителните резултати, показа много добра организация и много добра кампания. При тази организация и при тази кампания очевидно, че плащаме политическа цена за участие в това правителство. Смятам, че новото ръководство, каквото и да бъде то, ще даде един нов шанс на партията. Видях, че хората са заредени с енергия, заредени са с ентусиазъм. Важно е следващото ръководство да успее да организира и да овладее този ентусиазъм.

Какво е онова най-спешно нещо, което трябва да бъде направено? Много болка, гняв звучеше от устата на много местни координатори от трибуната.

Нека да оставим емоциите настрана. Най-непосредствената задача това е участието ни и подготовката за местните избори и смятам, че върху това трябва да се съсредоточим.