Сценаристът на „Отдел Издирване“ Александър Чобанов
Сценаристът на „Отдел Издирване“ Александър Чобанов / Личен архив
Сценаристът на „Отдел Издирване“ Александър Чобанов: Обратите тепърва предстоят
Драмата на семейство Петкови в „Отдел Издирване“ след загубата на дъщеря им Нина е голяма, а разследването им показа, че и съвсем не е случайна.

Кой стои зад мистериозната смърт на детето на Камен и Ралица? Каква е била причината за престъплението и възможно ли е да бъде дадена прошка за непростим грях? Тези въпроси вълнуват феновете вече пет седмици, откакто по NOVA стартира хитовият сериал „Отдел Издирване“.

Отговорите ще научим съвсем скоро, а дотогава сценаристът на „Отдел Издирване“ Александър Чобанов повдига завесата около коварните истини, за които никой няма да бъде подготвен.

Историята в „Отдел Издирване” се радва на зрителското одобрение и впечатлява с майсторски изградени сюжетни линии, които засягат личните вътрешни борби на героите, много общочовешки теми и обществени проблеми. Търсена ли е тази всеобхватност или е част от реалността на истинския живот?

Моят подход като писател е, че винаги се опитвам да изхождам от персонажите, които създаваме. Ако успеем да ги превърнем в “живи хора”, темите, проблемите и конфликтите се появяват сами и героите започват да ти диктуват. И понякога приликата с реалноста е плашеща.

Къде започва и къде свършва работата на идеолога и главен сценарист на проект като „Отдел Издирване”? Присъствахте ли на снимките на сериала? Случваха ли се промени по сценария в хода на снимките?

Работата на главния сценарист започва още със зараждането на идеята и завършва след излъчването на последния епизод в националния ефир. Това е огромен период от време, в който ти живееш с тези персонажи, историите им, проблемите им. Присъствието на снимки в някакъв момент е задължително – най-малкото, за да се ориентираш вече в реалното пространство, което режисьорът и екипът са създали. Промени в сценария се налагат докато режисьорът на даде начало на снимките. Всеки сценарист има различен подход към процеса, аз лично предпочитам да редактирам до последния възможен момент.

Смразяващи разкрития излизат наяве в Отдел Издирване
NOVA

Като сценарист с богат опит вие сте работили по много български продукции. С какво, обаче, се отличава „Отдел Издирване”?

За мен лично “Отдел издирване” се отличава със силните женски образи. И смея да твърдя, че женските характери не са просто част от мъжкия свят, а са в основата на развитието на сюжета. Като започнем от Ралица Петкова, Магдалена Парушева, Нера Павлович и до финала на самия сезон зрителите ще успеят да видят и още нови женски персонажи, изпълнени от водещи български актриси, но няма да издавам повече. Но общото между тях е, че тези персонажи вече стоят наравно с мъжките и по нищо не им отстъпват!

Кой беше най-впечатляващият момент от създаването до реализирането на проекта за вас самия?

Много са нещата, но на първо място ми изплува атмосферата и екипът. Продуцентът Александър Христов успя да създаде атмосфера и подходяща среда, в която всички да си свършим работата по възможно най-добрия начин, колкото и да беше трудно. Границата между професионализъм и талант е много тънка и са нужни усет и отношение, за да накараш всеки един човек от екипа да забрави, че е на работа и да се потопи в творческия процес, това е основната задача на продуцента и той успя да го направи.

Не е възможно да нямате любим герой – кой е този, който най-много харесвате и този, който истински ви отблъсква?

Много ми е трудно да избирам, обичам всеки един от героите. Всеки има силни и слаби страни. А кой е този, който ме отблъсква, зрителите ще разберат на самия финал на сезона.

Участието на Ива Михалич е истинска изненада за българските зрители. Тя впечатлява с присъствието си и дори говори на български, а мистерията около образа ѝ остава. Има ли с какво още да изненада зрителите Нера Павлович?

Кадър от Отдел Издирване
Красена Ангелова

Ива Михалич успя много добре да изгради образа на мистериозната жена, която винаги присъства в криминалния жанр. Героинята и има голяма роля в развитието на историята, но обратите за – Нера Павлович, тепърва предстоят. Вече из социалните мрежи се появяват предположения за образа ѝ, но съм сигурен, че ще успеем да ги изненадаме.

Нека повдигнем малко завесата около предстоящия епизод. Драмата на семейство Петкови след загубата на дъщеря им Нина е голяма, а разследването им показа, че и съвсем не е случайна. Ще стане ли ясно кой е виновен за смъртта на детето им?

Да, ще стане ясно името на убиеца, но неговото разкриване съвсем няма да донесе мир на Камен и Ралица, а напротив – ще ги изправи пред изпитание, с което не е ясно дали могат да се справят! Мога да кажа, че историята от миналото се разплита, но както всички знаем, че цената на истината понякога е висока. Камен и Ралица ще преминат през нещо много тежко, което ще повдигне още по-големи въпроси! Човекът, виновен за смъртта на детето им, е техен близък, а този факт ще направи ситуацията още по-тежка. Залозите за героите се покачват, а злото, срещу което се борят е много по-силно от тях.

Ще помогне ли истината на двамата родители да се справят с неутешимата мъка или разкритието ще предизвика нова буря в отношенията им?

Отношенията между Камен и Ралица са основния двигател на историята в “Отдел издирване”. Урокът, който те имат да научат е, че за да успеят да се преборят с това, което е срещу тях, ще трябва да работят заедно и да се обърнат един към друг. Само така те ще могат да победят призраците от миналото им и злото в настоящето.

Кадър от Отдел Издирване
Красена Ангелова

Какво още сте подготвили на зрителите?

До финала на сезона тепърва предстоят много интересни обрати за всеки един от персонажите. На всички ще им се случат неща, които са неочаквани и за които често не са подготвени. Личният мотив и историите на героите в сериала ще се засилват все повече. Ще има екшън, любов и съспенс, но и жертви няма да липсват!

Какво ще се случи в новия епизод и ще повдигне ли той още по-големи въпроси, не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. в “Отдел Издирване“ по NOVA.

Актуални новини ще откриете на уебсайтаFacebook страницата и Instagram профила на сериала. Всички епизоди на „Отдел Издирване“ може да гледате в NOVA PLAY и Vbox7.com.