ИНОВАТОРИТЕ #6: Наиф Ал-Мутауа, създател на комикси със супергерои, вдъхновени от исляма
ИНОВАТОРИТЕ #6: Наиф Ал-Мутауа, създател на комикси със супергерои, вдъхновени от исляма / netinfo

На една от конференциите TED всички станаха на крака, за да го аплодират. Барак Обама лично се обърна към него, за да го поздрави за иновативния подход, който прилага за сближаването на религиите.

Причината - THE 99 или първата група от супергерои, вдъхновени от исляма. Наскоро списание Forbes определи комиксите THE 99 като едни от 20-те основни тенденции, циркулиращи в света в момента.

По професия Наиф Ал-Мутауа всъщност е доктор, клиничен психолог. Има огромен опит с бивши затворници от войната в Кувейт. Сблъсквал се е с много хора, изтезавани заради религиозни и политически схващания.

Има пет сина, съпругата му се казва Рола Баная, а самият той използва всеки свободен ден, за да пътува. В момента живее на две места - в Ню Йорк и в Кувейт. Открихме го в дома му в Кувейт.


Константин Вълков: Мнозина ви определят като изключително иновативен човек. Аплодират ви навсякъде, където представяте идеята си за комикси и супергерои, вдъхновени от исляма. Как ви хрумна да направите подобно нещо?

Наиф Ал-Мутауа: Бях на кръстопът в живота си, тъкмо бях завършил обучението си. Вътрешно усещах, че искам да бъда писател. Това беше детската ми мечта. Много съм си мислил за това как ислямът се възприема по света и естествено не бях доволен от това, което виждам. Опитах се да намеря иновативен начин, който да провокира онези, които винаги си представят исляма по гневен, агресивен начин.

Спомням си как се возих в едно такси в Лондон с майка ми и сестра ми, това беше лятото на 2003 година, говорихме си за детски магазини и т.н., а идеята започна да се заражда в главата ми. Осем години по-късно нещата са съвсем други, почти хиляда души работят по този проект, осигурено е финансирането, не съм само аз.

Какви ценности изповядват героите на вашите комикси?

Това са глобални ценности, които се споделят от всяко живо същество, независимо от религията му. Изненадващата част за хората е, че подобни ценности се споделят и в исляма. Впрочем, аз използвам много от уроците на Холивуд, където се използват библейски символи и първообрази, но без в историята да се споменава за религия. Така се получават съвсем светски истории, но базирани на Библията. Все пак мнозина я познават, чели са Библията, разбират историите в нея. Никой не беше правил подобно нещо с Корана и моето предизвикателство, това, което ме провокира, бе как да взема нещо, създадено преди много години, да му дам светски вид, и да покажа ценностите в него по достъпен за всички начин.

ИНОВАТОРИТЕ #6 Наиф АлМутауа създател на комикси със супергерои вдъхновени от исляма
netinfo

Сред създадените от вас супергерои има жена от Йемен, която притежава способността да бъде невидима. Някои биха казали, че е опасно в тези турбулентни времена да промотирате точно свойството да си невидим?

Времената са такива сега, но аз започнах да работя по този проект през 2003 година. За мен беше важно един от героите ми да носи бурка. Израснах в Кувейт и не вярвам, че бурката е част от исляма. Но като знак на уважение към тези, които вярват в това, исках в комикса THE 99 все пак да има герой с бурка. Идеята е, че и тя като супергерои е равна на останалите, а и така се случва, че понякога спасява останалите заради това, че е невидима.

Какво постигнахте до този момент с проекта?

Комиксите THE 99 са на пазара от едва четири години. Успяхме да тестваме няколко важни въпроса. Първият от тях е дали THE 99 може да бъде изнесен и към други култури, да бъде продукт, който е единствено подкрепян от пазарното търсене и отговорът е "Да". Успяхме да продадем правата в Турция, Китай, Индия и т.н. Вторият въпрос беше дали THE 99 може да бъде пренесен от книга към друг тип медии. Отговорът също е "Да", тъй като първият тематичен парк с героите от комикса отвори в Кувейт преди две години. Също така известната компания Endemol ще прави и телевизионни серии по комикса.

Имате супергерои от Саудитска Арабия, Бахрейн, Йемен, Кувейт, Египет, Йордания, Либия, Обединените арабски емирства, Тунис. Какво става със супергероите от Либия и Египет например след събитията там?

Опитваме се да избягаме от събитията на днешния ден. Ние не дискутираме какво става в политически смисъл на която и да е точка по света. Внимателен съм, за да не бъда обвързан политически с нищо подобно.

Как се възприемат супергероите ви на Запад? Впрочем сигурно имате опоненти и в мюсюлманския свят?

О да, разбира се. Има опоненти навсякъде. Но аз очаквах това, защото винаги, когато се появи нещо ново, първоначалната реакция на част от хората е да бъдат срещу него. Когато за първи път разказах за идеята си, в мюсюлманския свят бях обект на много критики. Но аз устоях на това, тъй като през всичките тези осем години не се отклоних от обещанията си и правих само това, което бях обещал да правя. В западния свят имаше опасения, че тези супергерои са създадени, за да разпространяват исляма, за да промиват мозъците на децата. Интересното е, че в повечето случаи хората бързат да правят заключения, без въобще да са прочели самите комикси.

ИНОВАТОРИТЕ #6 Наиф АлМутауа създател на комикси със супергерои вдъхновени от исляма
netinfo

До каква степен сте вдъхновени от Батман, Супермен и Спайдърмен и тези западни супергерои могат ли да се появят като гост-участници във вашите серии?

Бих казал, че по-скоро бях вдъхновен от Beatles, не от Спайдърмен. Израснах с Beatles, много се интересувах от групата и бях голям техен почитател. Наблюдавах как изкуството може да промени света. Колкото до комиксите, сега излиза нова серия, в която западните герои работят заедно със създадените от мен герои. Там ще видите, че Батман и Супермен са редом до моите герои.

Като се връщате назад в годините на детството си, кое смятате ви е помогнало най-много, за да успеете - образование, семейна среда, късмет?

Що се касае до възможността да си креативен - когато от малък можеш да се докоснеш до различни култури и светове, това помага изключително. Имах възможността да видя как различни хора разсъждават по едни и същи теми, какви действия предприемат за разрешаването на определени неща. Така успях да бъда гъвкав в мисленето си. Като малък виждаш как един може да бъде прав, друг да греши, но най-важното е, че се сблъскваш с различните начини за решаване на даден проблем. Още от осемгодишен родителите ми започнаха да ме изпращат на летни лагери в Щатите, което ми помогна много. Нямам отговор на въпроса как изведнъж можеш да станеш креативен, просто трябва да имаш достъп до различна среда, да видиш различни гледни точки.

Необходимо ли е да имате и чувство за хумор, за да правите добри комикси?

Да правиш добри комикси - не, но да живееш пълноценен живот - да. Винаги е добре да притежаваш възможността да се смееш над себе си. Когато изнасям речи пред много хора, знам, че те ще запомнят много малка част от това, което им казвам. Няма да запомнят колко умен съм бил и т.н. Но ще остане усещането за това как съм ги накарал да се чувстват. Ако си ги накарал да се чувстват добре, ще те запомнят по позитивен начин.

Любимият ви виц?

Не съм сигурен дали имам такъв. Обичам да разказвам истории и анекдоти, в които аз участвам.

Какъв талант бихте желали да притежавате?

Да танцувам. Ужасен съм в танците. Хората винаги си мислят, че слушам някаква друга песен, докато танцувам.

Имате пет сина, нали така? На какво си играете с тях?

Обичам да прекарваме времето си заедно, например да излизаме навън за разходка. Карам ги да оставят iPad-ите си и да четем книги заедно. Помагам им с домашните. Също така играем и на карти заедно.

Любимо занимание в Ню Йорк и любимо, докато сте в Кувейт.

В Ню Йорк обичам да ходя на театър в Бродуей. Запален съм по театъра. В Кувейт по-скоро работя. Обичам да се разхождам и с родителите си.

Какво е времето в Кувейт сега? Става ли за разходка?

Чудесно е в момента, макар че напоследък беше малко студено.

Приятен ден и разходка тогава.

Благодаря ви.