Аспарухов: В ГЕРБ са притеснени, че този кабинет може да е успешен и ще каже истината за тяхната власт
Аспарухов: В ГЕРБ са притеснени, че този кабинет може да е успешен и ще каже истината за тяхната власт / снимка:БГНЕС

Поведението на ГЕРБ по време на гласуването на кабинета „Орешарски" показва притеснението на бившите управляващи, че това правителство ще бъде успешно и че то ще ни каже истината за тяхното управление, която не е лицеприятна. Това каза в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" бившият депутат от левицата и бивш шеф на НРС Бриго Аспарухов. Той посочи, че не знае кой точно е предложил Цветлин Йовчев за вътрешен министър, но допълни, че независимо какви реформи ще бъдат правени в сектор „Сигурност" е важно МВР ежедневно да се бори най-вече с битовата престъпност.

„Дълбоко вярвам в избора на Пламен Орешарски, в неговата преценка за хората. Това е човек, който поема своята отговорност, ще я носи, а ние ще му помагаме да я носи. Отговорността е на всички нас - да помогнем на правителството да изведе България от кризата и да възстанови държавността, за да може държавата да заработи", добави още Бриго Аспарухов.

Вие лично бяхте ли изненадан от имената, които се чуха и първо бяха огласени на пленума на левицата, в началото на седмицата, и беше ли изненада за вас предложението Цветлин Йовчев да оглави вътрешното министерство?

Не, аз изцяло, както и много от нас, вярвах в способността на Орешарски да подбере най-добрия експертен състав, които да реализира програмата, която е набелязъл самият той, разбира се съгласувано с мандатоносителите БСП, ДПС, с извън парламентарно представени партии, каквито консултации имаше. Вярвам, че първо, водещо е програмата, след това експертното начало в реализацията на тази програма, и от тук хората, които ще изпълняват програмата. Дълбоко вярвам, че той е направил своя добър избор.

Имате ли яснота, кой е предложил Цветлин Йовчев на този пост? Вие имате ли нещо общо с тази номинация, дали пък не сте препоръчал Йовчев като професионалист в тази област?

Не, нямам и откровенно казано не ме интересува кой седи зад различните номинации, в конкретния случай говорите за МВР. Важно е едно-престъпността трябва да се бори и това трябва да бъде постоянно, защото престъпността, ако приемем обяснението, че се дължи на обедняването на хората и затова нараства и доби гражданственост като битова престъпност, трябва да имаме предвид, че тази престъпност води до още по-голямо обедняване. Тя вече руши собственост на хората, тоест, активите на българските граждани-къщи, вили, коли се крадат, унищожават се, крадат се ценности, пари. Хората, които са спестявали цял живот, тази тяхна собственост изчезва. Ето защо МВР трябва да бъде Министерство на обществения ред и сигурност и да се грижи за това да преборва тази престъпност. Хората плачат, стенат, села и градове са обект на набези на такива престъпници и това, че обедняването е факт не им дава право да нарушават собствеността на другите хора. Особено важно е МВР да изпълнява такава функция. Най-после да се разбере, че то трябва да бъде близко до хората, да изразява и отговаря на тяхната болка.

Струва ми се, че някак избягахте от оценка и директни очаквания към Цветлин Йовчев?

Аз нямам никакво намерение да персонализирам нашия разговор. Връщам се на избора на господин Орешарски. Явно в лицето на Цветлин Йовчев е видял верния човек. Не ми остава нищо друго, освен да пожелая успех. По-важно е това, което говорих преди малко. МВР трябва да се занимава с функциите, които са му предписани по закон-да защитава българския гражданин и да се бори с престъпността, която масово залива държавата.

Вече има вкаран законопроект на БСП и ДПС, с който се предлага ГДБОП да се влее в ДАНС, смятате ли, че това ще бъде част от поредицата удачни решения в сектора „Сигурност"?

Не съм специалист в тази област. По-важно е да се върши работа и хората очакват това. Какви административни промени ще стават, какви персонални промени, в крайна сметка това не интересува хората. Те искат действие и това действие се очаква от новия кабинет. В този смисъл съм склонен да приема всичко, което то счита, че трябва да се приеме, да се промени и структурно и законово, за да се действа. Това е моята надежда и не само моята. Това е надеждата на всички хора-ново правителство, което ще задвижи най-после, наистина тези механизми на държавата, които могат ефикасно да преборят престъпността. Това е много важно очакване от хората, освен приходите, данъците и всичко останало, общо казано икономиката. Икономика-да, приходи-да, данъчни реформи-да, но хората страдат ежедневно от престъпността. И тук е ролята на МВР и на службите.

Свободно ли, според вас, Пламен Орешарски подреди този кабинет? Имате ли съмнение за определени кръгове - политически , икономически лобита, които са влияли върху това, кои да бъдат кандидатите за министри в това правителство?

Дълбоко вярвам в избора на Пламен Орешарски, в неговата преценка за хората. Дали е имало намеса на политически и някакви други кръгове, аз не мога да знам, далеч съм от тези неща. Но дълбоко вярвам в неговия избор. Това е човек, който поема своята отговорност, ще я носи, а ние ще му помагаме да я носи. Както казах и на пленума, аз запазвам своето право и да критикувам и да отправям забележки към кабинета, защото има два вида отговорности-едната е чрез мълчание, която е тежка отговорност, защото забелязваш пропуски, забелязваш нещо, което не се върши и мълчиш. Аз не съм от тези хора. Втората отговорност е чрез прекаленото приказване, ръководейки се от лични амбиции, групови интереси и така нататък. И двата вида- и мълчание и много приказване са отговорност. Всеки от нас, член на социалистическата партия, трябва да бъде съпричастен, да носи отговорността, защото ние приехме на нашия конгрес една икономическа програма, част от нея влезе в плана „Орешарски", правителството „Орешарски". Така че отговорността е на всички нас и в крайна сметка и на всички българи-да помогнем на правителството да изведе България от кризата, да възстанови държавността, да възстанови авторитета на държавните институции, за да може държавата да работи и да защитава интересите на гражданите и на страната като цяло. Така че всеки, който остава пасивен, който критикарства за щяло и нещяло...Това поведение, което се случва в парламента, говори за едно, че доминиращата партия ГЕРБ има притеснението, че този кабинет ще бъде успешен, че ще ни каже истината за бившото управление и тази истина е нелицеприятна за тях, за това се притесняват. Ако бяха конструктивна опозиция, за каквато намекват, то тогава как да разбираме поведението на водещи фигури от нея, които връщат тона на омразата, на озлоблението Няма как да го разберем.