/ iStock photos/Getty images
Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите „две в едно“ на 9 юни, съобщи заместник-министърът на външните работи Иван Кондов по време на брифинг, посветен на организацията на изборите в чужбина.

От тях в 388 секции ще има двоен вот – за членове на Европейския парламент от България и за народния представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави, стана известно по време на брифинга. Това е така, тъй като за Европейски парламент се гласува само в държавите от Съюза, а извън него – само страните, в които България има дипломатически и консулски представителства.

Трите държави, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия. Това са държави, в които ние нямаме дипломатически и консулски представителства, уточниха от Министерството на външните работи.

Най-много секции има в Турция – 166, в четири от тях ще има избори „две в едно“. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласуване

Изправяме се пред едно ново предизвикателство – организиране на избори „две в едно – за национален и за Европейски парламент. Не сме имали такъв случай, а това води до нови предизвикателства пред нас. С всички тях ние се справихме, посочи Иван Кондов.

МВнР много бързо организира работна група „Избори“. До момента всички срокове, които имаме по Изборния кодекс, са били спазени, увери той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА