Ако изборите за Народно събрание се провеждат днес, партията ГЕРБ би имала комфортна преднина пред втората партия с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от три формации, които имат почти сходни резултати - ПП-ДБ с 15.4%, ДПС с 14.9% и Възраждане с 14.8%.

Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ТРЕНД

Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори – около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Според данните - БСП се задържа на пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията "Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

От "Тренд" уточняват, че няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня