Живко Мартинов  следствие
Живко Мартинов следствие / БГНЕС
Да бъде отменена присъдата и да бъде оправдан - поиска в последната си дума пред Върховния касационен съд (ВКС) Живко Мартинов, осъден по добилото популярност дело „Суджукгейт”.

Делото е образувано по протест и по жалби от подсъдимия Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ, от защитниците му и от частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 5 октомври 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

„Суджукгейт“: 2 години условно за бившия депутат Живко Мартинов

С първоинстанционната присъда на Специализирания наказателен съд подсъдимият е признат за виновен в това, че в периода от м. февруари до м. ноември 2011 г. включително, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Антон П. чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани, да извърши нещо противно на волята му – да му предостави 1 тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това причинил на Антон П. значителни имуществени вреди в размер на 7070 лв. На Живко М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години. Подсъдимият е оправдан за това да е принудил Антон П. да предостави 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв., за това значителните имуществени вреди да са над сумата от 7070 лв. до размера от 36 047,80 лв., както и за това деянието да е осъществено от м. декември 2011 г. до м. февруари 2012 г. включително и да е извършено при условията на продължавано престъпление. Предявеният срещу подсъдимия граждански иск за сумата от 36 168,20 лв. е отхвърлен като неоснователен.

Свидетел по делото „Суджукгейт“ твърди, че бил притискан от ДАНС


С въззивното решение на АСНС присъдата е изменена, като е отменена в оправдателната ѝ част относно това подсъдимият „да е принудил Антон П. да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв.“. В останалата част присъдата е потвърдена.

ВКС ще се произнесе в срок.
БГНЕС