/ БГНЕС
Основният свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, около когото се разрази скандалът „Суджукгейт“, твърди, че му е оказан натиск, за да дава конкретни показания.

Според Антон Проданов, който твърди, че е изнудван от Мартинов да произвежда месни деликатеси, е бил притискан и заплашван от служители на регионалната структура на ДАНС в Добрич. Ето защо в днешното заседание по делото съдът прие да направи запитване до агенцията, за да бъдат установени нейните служители, работили по прокурорската преписка.

Спецсъдът ще заседава по делото „Суджукгейт”

Следващото заседание ще бъде на 3 април от 15.00 часа.

Самият Антон Проданов пък е обвинен по друг случай като ръководител на група за данъчни престъпления и измамни.

Разследване на „24 часа“, направено в протоколите от съдебните заседания и доказателствата по делото, показва, че Антон Проданов на няколко пъти сменя показанията си. „По негови твърдения прокуратурата обвинява Мартинов, че го е изнудвал да произвежда суджуци от 1 януари 2012 г. до 31 януари 2013 г. Правил го с фирмата „Троя 2“ ООД. Това обаче се опровергава от няколко официални документа, приложени по делото. Един от тях е справка на Българската агенция по безопасност на храните. В него е посочено, че в този период „Троя 2“ ООД няма регистрация на цех, търговски обекти и специализирани автомобили за транспорт на месо“, пише изданието.

Бившият депутат Живко Мартинов е обвинен за изнудване на добричкия бизнесмен за 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. Процесът тръгна в края на месец февруари 2019 г.