/ iStock/Getty Images
Специализираният съд отхвърли искането за изменение на мярката за неотклонение "Задържане под стража" и така остави в ареста бизнесмена от Добрич Антон Проданов, обвинен за ръководител на група за данъчни престъпления и измами. Така искането на спецпрокуратурата бе уважено, информират от пресцентъра на обвинението.

Основният свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов,който се сдоби с прякора Живко Суджука бе задържан на 25 юли 2019 г. в куротния комплекс „Албена“ при мащабни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП в Добрич, София и Варна. Същия ден Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Оттогава Проданов е задържан под стража с определения на две съдебни инстанции. Казусът стана известен като "Суджукгейт".

Арестуваха Антон Проданов - основен свидетел по "Суджукгейт"

Специализираният наказателен съд отхвърли искането за изменение в по-лека на мярката му за неотконение, тъй като от привличането му към наказателна отговорност до момента не са настъпили нови обстоятелства, налагащи това.

Спецпрокуратура, полиция и ДАНС разследват група за данъчни престъпления в три града

Събраните доказателства дават основание да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването. Съдът мотивира отказа за изменение на мярката на Проданов и с това, че досъдебното производство срещу него се води ритмично и не е налице нарушение на правата му.

Това съдебно решение ще може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.