Спецсъд гледа делото срещу Живко Мартинов – Суджукгейт
Спецсъд гледа делото срещу Живко Мартинов – Суджукгейт / БГНЕС
Бизнесменът от Добрич, по чийто сигнал започна разследването, станало известно като „Суджукгейт”, се оплака, че е подложен на репресия и останал без бизнес. Днес съдът даде ход на делото срещу бившия депутат и местен лидер от ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов, който сяда на подсъдимата скамейка заради изнудване за месни деликатеси. Според прокуратурата Мартинов е рекетирал месаря Антон Проданов за 4 тона суджук и по 30 кг телешка пастърма и филе „Елена” с аргумента, че мръвките били предназначени лично за „г-н Бойко Борисов и други високи хора от ГЕРБ“.
 
На днешното разпоредително заседание по делото бизнесменът, който твърди, че станал жертва на изнудване между 2012-2013 г., Антон Проданов, предяви претенции за сумата от 36 168,20 лв., която ексдепутатът Живко Мартинов да му възстанови, ако бъде признат за виновен.

Тръгва делото „Суджукгейт“
 
Месарят с нежелание коментира случая и обясни, че след избухването на скандала срещу него и останалите свидетели започнала репресия от всички институции на местна почва:   
 
„Не желая да коментирам! Всичко очаквам. Не мога да преценя и обвиня някого. Има абсолютна репресия, както срещу мен, така и срещу всички свидетели. Проверки, сигнали, преписки. Има загуби, които са ми причинени, затова съм решил да се конституирам като граждански ищец. Бизнесът ми приключи с актове, запори и затваряне на цех“.
 
Въпреки че в обвинителния акт по делото е записано, че изнудването за солидните количества суджук по специална рецепта, се случило с неслучайното споменаване на името на премиера, от прокуратурата обясниха, че засега не смятат да разпитват Бойко Борисов:
 
Предметът на обвинението е за изнудване, а не кой се е облагодетелствал впоследствие по веригата. Ние приемаме, че това е елемент от заплахата, тъй като не е използвана сила, а заплаха. Използвайки това име, подсъдимият цели категорично и безспорно да сломи волята на изнудвания“, посочи прокурор Петър Белчев.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд
 
Според адвоката на Живко Мартинов, в обвинението си прокуратурата не е изяснила  къде е отишъл суджукът:
 
„Поне според мен е важно дали една вещ е била взета и искана за себе си или за другиго. В закона има две алтернативи . След като прокуратурата сама сочи в обвинителния акт, че е използвано името на премиера, следователно трябва поне да напише в хода на разследването установихме, че са стигнали или не са стигнали до премиера. Това е важно с оглед правото на защита. Нека каже прокуратурата“, посочи адвокат Христо Ботев.
 
Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ продължава през април с разпити на свидетели.