/ БГНЕС
Специализираният съд осъди на две години условно с 4-годишен изпитателен срок бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване с цел материална облага на бизнесмена Антон Проданов. Делото стана известно като "Суджукгейт", тъй като основното обвинение към Мартинов е, че е изнудвал Проданов да му достави един тон суров суджук.

Свидетел по делото „Суджукгейт“ твърди, че бил притискан от ДАНС

Съдът оправда Мартинов, че е изнудвал бизнесмена и за 30 кг филе "Елена", и 30 кг телешка пастърма. Както и отхвърли гражданския иск на Проданов срещу него, в размер на 30 хил. лв. за причинени неимуществени вреди.

Живко Мартинов трябва да заплати разноските по делото. Присъдата му подлежи на обжалване и протест. Мотивите към присъдата ще са готови до два месеца.

Според съда по делото са налице множество противоречиви доказателства. По думите на съдебния състав е настъпила доказана вреда в размер на малко над 7000 лв., което се удостоверява и от свидетелски показания на двама души пренесли и доставили около един тон суджук.

Пред медиите Мартинов каза, че ще обжалва присъдата:

"Присъствах на смехотворен фарс, направен от Антон Проданов", посочи той. Според адвоката му няма доказателства дори за един тон суджук, за който Мартинов беше признат за виновен.
БГНЕС