лекарства
лекарства / Thinkstock/Getty Images
Близо 40% от българите взимат редовно предписани от лекарите лекарства, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г. Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова категория редовно употребява лекарства. В по-долния възрастов сегмент 65-74 г. хората, които редовно ползват медикаменти, са 76%.

Вземете мерки срещу вирусите без лекарства
 
Най-малък, естествено, е делът на българите, които приемат медикаменти на възраст 15-24 г. - само 6,5 на сто. Като цяло жените в България във всички възрастови категории вземат много повече лекарства, отколкото представителите на силния пол. Така например във възрастовата категория над 75 г., 85% от жените у нас вземат лекарства при 80 на сто при мъжете.

Лекар: Не давайте на здрави деца добавки и медикаменти за подсилване на имунитета

Същото е положението и при най-младите - близо 10 на сто от момичетата на възраст 15-24 г. приемат лекарства при едва 3 процента от момчетата у нас на тази възраст. Непредписани от лекарите медикаменти употребяват около 40 на сто от мъжете и близо 50 на сто от жените у нас, отчита анализът.

През последните години разходите за лекарства са нараснали с 200%

Горните тенденции могат да се обяснят и с факта, че възрастните хора се нуждаят от повече медицина и че в общото население на всяка страна има повече възрастни жени, отколкото мъже, отчита анализът на Евростат.
БТА