/ netinfo
Пропуски в законодателството позволят тя отново да е зад волана
Пропуски в законодателството позволяват на Катя Лерца, обвинена за убийство на полицейски служител с автомобил в Пловдив, да шофира без свидетелство за управление на МПС. Това се казва в съобщение на прокуратурата в града.
 
Катя Лерца блъсна и уби полицая Делян Палазов на бул. "Санкт Петербург" на 13 май по време, когато той изпълняваше служебните си задължения.
 
Жена с джип прегази полицай в Пловдив

Магистратите припомнят, че Лерца е привлечена като обвиняема, с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура - Пловдив от 17 май 2017 г., и като мярка на процесуална принуда, е било разпоредено временно отнемане на шофьорската й книжка. Постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. От там обаче не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на документа.
 
От прокуратурата допълват, че разпоредбата на чл.343в, ал.3 от НК, предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда.
 
Жената, прегазила полицай, не е употребила алкохол или наркотици

Отново несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, заради което пък не може мярката за неотклонение да се промени в по-тежка. Това може да стане при нарушаване на забрана да бъде доближаван пострадалия или забрана обвиняемият да напускане пределите на страната, се казва още в съобщението от прокуратурата.
 
Разследването по досъдебното производство за убийството на полицая продължава, като от прокуратурата се ангажират то да приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок.