Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна. Оранжев код за очаквани горещини е обявен за Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Там се очаква температурите да достигнат до 40 градуса. В останалата част от страната е в сила жълт код и се очакват до между 35 и 38 градуса.

НИМХ

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, след обяд до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 29°-32°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала. В планините ще бъде предимно слънчево. Преди обяд ще духа до умерен, предимно северен вятър, след обяд ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 29°, на 2000 метра - около 22°.

На фона на продължаващите жеги, серия летни гръмотевични бури ще преминат над страната в следващите 36 часа. Очаква се процесите да се развият в сряда вечерта в Северозападна България, да продължат към централните части на страната през нощта и след кратко затихване да се усилят в четвъртък следобед в Централна и Източна България. Валежите ще са локални, временно интензивни с резки пориви на вятъра и с потенциал за градушка, посочва NOVA.

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за четвъртък (20 юли) жълт код за дъжд и гръмотевици в 6 области - Видин, Монтана, Враца, София област, София град и Перник. В останалата част на страната са обявени жълт и оранжев код за горещини. В Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково е в сила оранжевият код, очакват се до 40 градуса. 

времето 20 юли
НИМХ

Локални летни гръмотевични валежи се очакват и в петък следобед и привечер, с по-голяма вероятност и интензивност в Родопите и в събота, отново по същото време в Дунавската равнина.

Нестабилният студен фронт няма да понижи температурите осезаемо. Времето остава горещо – до петък следобедните температури ще са в интервала 35-40 градуса. Особено горещо се очертава да е в събота, когато в някои традиционно горещи точки на страната термометрите ще скочат над 40, до към 42-43 градуса.
НИМХ, БТА, nova.bg