Земеделският министър бил агент на ДС
Земеделският министър бил агент на ДС / Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е бил агент на Държавна сигурност. Цветанов, който стана министър от квотата на ДПС, е вербуван през 1981 г. с псевдоним "Сендов", обяви комисията по досиетата. Според документите той е получавал възнаграждения. За него в комисията има също документи за принадлежност и след 1989 г.

Цветанов заяви пред Дарик, че не се срамува за нито една минута от живота си. Той каза още, че нито отрича, нито потвърждава изнесените от комисията по досиетата данни.

Комисията обяви още, че доскорошният зам.-вътрешен министър Горан Йонов е бил щатен служител на Първо главно управление - разузнаването. Йонов беше назначен за секретар на президента Георги Първанов с ресор външна политика и сигурност.

Третият обявен днес от комисията по досиетата, която е направила проверка на седем души от кабинета, е зам.-външният министър Радион Попов, който зае мястото на Феим Чаушев. Той е бил щатен служител на разузнавателното управление на Генералния щаб.

„Работил съм само за сигурността на България навън”, заяви в коментар на изнесените днес данни Попов. На въпрос на Дарик редно ли е след като има такава биография днес да заема този пост той отговори с въпрос „Защо един военен разузнавач, не изцапан с нищо, а напротив, рискувал спокойствието на семейството си и живота си, когато е трябвало, да се срамува заради един не добре направен закон. Този закон е опорочил много неща”.

Коментарите на Валери Цветанов и Радион Попов чуйте в звуковите файлове