Във връзка със заявената по-рано позиция на представители на ресторантьорския бранш, заявяващи готовност за протести спрямо влизащите в сила днес противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас, Министерство на здравеопазването посочи в позиция до медиите, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.

Ресторантьори в страната излизат на протест

"Припомняме, че към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки. Мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия", посочват от МЗ.

Зам.-здравният министър: Ще има компенсации за засегнатите сектори от новите мерки 

В позицията си от ресорното министерство посочват, че според тях засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството.

Новите мерки срещу COVID-19 са вече факт

"Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори. В МЗ постъпиха над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения", допълват от Здравното министерство. 

Алибегов: Ще бойкотираме мерките, няма да спазим и ред от заповедта

"Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им. Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19", посочват още те.