Компенсации за засегнатите сектори от новите мерки срещу коронавируса ще има. Цялото общество поема тежестта от неудобството от коронавируса. Мерките, които се взимат сега, имат за цел да не се стига до натиск над здравните заведения". Това заяви в предаването „Здравей, България” заместник-здравният министър Александър Златанов.

Според него финансовото министерство и министерството на труда и социалната политика имат механизми за компенсиране на засегнатите сектори. "Контролът ще се прави след заповеди на вътрешния, здравния и земеделския министър за проверки на техни служители, заедно или по отделно. При констатирани нарушения ще се пишат актове, а ако нарушението продължава, ще има затваряне на обекти", обясни д-р Златанов.

Алибегов: Ще бойкотираме мерките, няма да спазим и ред от заповедта

„Втора година децата са изведени от естествената училищна среда. Това пречи на развитието, обучението и социализацията им. Правим всичко възможно децата да започнат да учат колкото се може по-дълго присъствено”, каза още той. 

Финално: Затягат COVID мерките в цялата страна

По думите му в момента имаме много по-добри правила от преди. "Процентите на посещения се заменят от конкретни противоепидемични показатели", посочи Златанов и даде пример с правилото за разстояния от стол до стол.

Проверяващите трябва да имат сертификат за ваксинация, за преболедуване или негативен тест за коронавирус. Според Златанов гражданите могат да изискат от проверяващия ги полицай да покаже един от тези документи.

„Не е записано това правило, но се подразбира”, смята Златанов.

 
NOVA