Ресторантите ще работят с намалено работно време, затварят нощните заведения
От полунощ на 7 септември влязоха в сила новите ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Преустановяват се посещенията в детски центрове, нощни клубове и други. Ресторантите пък ще работят с намалено работно време.

Ето какви са и останалите мерки на здравните власти:

- Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски. 

- Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. 

- Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала. 

Кацаров: Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да не стигнем до грозните ситуации от миналата година

- Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места. 

- Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек. 

- Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души. 

- Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика. 

-Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски. 

- Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета. 

Експерт: Математическите модели сочат, че ни очаква тежка есен (ВИДЕО)


- ​​Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им. 

- ​​​​Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява. 

- ​​​​Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски. 

- ​​​​​​​Частни събития като сватби, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на открито. 

- ​​​​​​​Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра. 

Хотелиери и ресторантьори плашат с блокади и протести в цялата страна

- ​​​​​​​На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра. 

- ​​​​​​​Работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала. 

- ​​​​​​​​​​​​​​Мероприятия ще могат да се провеждат, когато 100% от персонала е с валиден цифров COVID-19 сертификат.