Здравният министър Стойчо Кацаров и други експерти от Министерство на здравеопазването дадоха пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Спад на COVID вълната у нас, предстои да излезем от тъмночервената зона

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди. Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност. посочи министър Кацаров.

Разрешават се извънкласните занимания. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. Това става със заповед на здравния министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда – не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, допълни Кацаров. 

Относно наличието на тестове, Кацаров увери, че са предоставени над 1 милион. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината, увери министърът.

„Ситуацията в страната допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки в заповедта, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Промените са обсъдени с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни зам.-министър Златанов.

Учениците със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

По думите на министъра, МЗ със своя заповед още на 1 ноември е дало възможност за връщане на големите ученици в училище. Министърът на образованието обаче преценява кога това може да се случи, уточни Кацаров.

В отговор на въпрос министърът на здравеопазването каза, че след като Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксина за децата от 5 до 11 години, значи такива ваксини могат да се поставят.

Здравният министър: Разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират срещу COVID-19

Другите промени засягат граничния контрол. 

Удължават срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертифика
т. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни. Тя ще влезе в сила от 1 декември.  Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината.  Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.

"Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса", подчерта Кацаров.

Предвид новия вариант на COVID-19 от Южна Африка, Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането ѝ ще бъдат задължително тествани. 

"За мутанта още няма информация дали е дошъл в България. Мисля, че е много рано да се коментира", заяви проф. Мира Кожухарова.
 
Ще бъдат затегнати правилата и за влизане от Гърция у нас, тъй като съседната страна влиза в червената зона.