Епидемичната обстановка в България постепенно се подобрява по всички показатели - новозаразени, хоспитализации и смъртност. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров и прогнозира, че вероятно още утре ще излезем от тъмночервената зона. Заедно с експерти от Министерство на здравеопазването дадоха пресконференция относно удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

"Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада", обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. "Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират", смята тя. Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл. 

Междувременно Здравното министерство взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

Кацаров награди със златен медал проф. Кожухарова за справяне с епидемията (СНИМКИ)

Кацаров и Кожухарова златен медал
Георги Димитров

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни министър Кацаров.

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

"Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година", каза още министър Кацаров.

Здравните власти с нови COVID заповеди от началото на декември (ОБЗОР)

Александър Златанов
Георги Димитров

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни той.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров и допълниполовината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

Няма информация в България да е е дошъл новият щам на коронавируса от Южна Африка, заяви на пресконференция в Министерството на здравеопзването епидемиологът проф. Мария Кожухарова.

Здравният министър: Разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират срещу COVID-19

Няма хронично заболяване, което да е пречка за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Напротив, повечето хронични заболявания са причина да се постави по най-бързия начин ваксина, заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на пресконференцията в Министерството на здравеопазването.

Министърът припомни, че Министерството на здравеопазването преди дни е открило телефонна линия, на която гражданите могат да получат експертна, медицинска информация за ваксините.

"Причината да го направим е противоречивата информация за ваксините, включително идваща от лекари, че определено заболяване е пречка за ваксинация или трябва да се изчака ваксинацията заради определено заболяване, или физиологично състояние. Затова решихме, че е добре да открием такава линия, на която отговарят специалисти по инфекциозни болести, които най-добре познават ваксините и техните противопоказания", посочи министър Кацаров.

Той подчерта, че ваксините нямат абсолютни противопоказания. "Единствено, ако се е получила тежка анафилактична реакция след поставянето на ваксина, това е абсолютно противопоказание за втора доза. Всички други противопоказания са относителни като например температура или кашлица, но тези противопоказания се отнасят за всички други ваксини", обясни Кацаров.