Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев
Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев / БГНЕС
Здравният министър Илко Семерджиев предлага закупуването на ваксини за 3-годишен период. Идеята цели да се преодолеят констатираните през последните години затруднения в навременното доставяне на ваксините.

Проверяват обществена поръчка за ваксини на стойност 27 млн. лв.

Още при встъпването си в длъжност, Семерджиев заяви, че ще търси допълнителен механизъм да се правят поръчки за ваксини за период от поне две години. Повод за коментара беше обявената в последните дни на мандата на бившия здравен министър Петър Москов обществена поръчка за закупуването на ваксини за настоящата година.

Основните цели на настоящия екип в Министерство на здравеопазването е да се гарантира правото и достъпа на българските граждани до съвременна ваксинопрофилактика.

Здравният министър: Заварих системата в небивал нормативен хаос

Ведомството смята, че премахването на реимунизацията срещу туберкулоза на 17-годишна възраст ще се приложат съвременните препоръки за избягване на излишни вредности и опазване на човешки ресурси, както и ще се извърши осъвременяване на имунизационния календар в страната. Промяната ще доведе и до ежегодно спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв.
 
БГНЕС