Освен от липсата на кислород, оцелелите мигранти, настанени в столичните болници имат наранявания по телата и са премръзнали. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

18 мигранти починаха в камион край София, шофьорите се издирват

"11 мигранти са настанени в болница до момента. Двама в реанимацията на "Пирогов", двама в реанимация на "Св. Анна" и шестима в реанимацията на ВМА. Двама са в токсикологията на ВМА, един е токсикологията на "Пирогов", допълни той.

"Имало е недостиг на кислород, те са мокри, премръзнали, не са се хранили най-малко няколко дни. Целите са в наранявания, не мога да кажа от какво - дали е от храсти или от това, в което са пребивавали", каза още министърът.

Към София продължава транспортирането на още оцелели.

"Събрани са допълнителни екипи, на място има още 23 души, които трябва да бъдат извозени до болници. Те обаче не са в тежко състояние. Въпреки това ще се проследи здравословното им състояние и ще им се направят пълни изследвания. ИСУЛ и болница "Лозенец" също са в готовност да приемат оцелелите", обясни Асен Меджидиев.

Първи арести за трагедията с откритите мъртви мигранти в Локорско

Според здравният министър мигрантите са били в камиона най-малко един ден, съдейки по състоянието им. На този етап лекарите не могат да осъществят контакт с тях.

"Един от мъжете беше с много силна психомоторна възбуда, четири човека трябваше да го овладеят. Има хора, които владеят езиците тук, но те не контактуват", каза още Меджидиев.