/ Sofia Photo Agency, архив
Застрахователи искат ограничение в размера на обезщетенията за роднини при смърт на близък
99566
Застрахователи искат ограничение в размера на обезщетенията за роднини при смърт на близък
  • Застрахователи искат ограничение в размера на обезщетенията за роднини при смърт на близък
Застраховката „Гражданска отговорност” да скочи на 1000 лв. за година, ако не бъде въведен „таван” на обезщетенията при смърт на роднина на пътя. За това настояват представители на застрахователните компании, които предупреждават за дестабилизиране на сектора. Причината според тях е решение на ВКС, с което се разширява кръгът от роднини, които могат да претендират за финансови компенсации след смъртта на техен близък.
 
Интересите на бизнеса намериха отражение в поправки на Кодекса за застраховането, които слагат праг от 20 000 лева за обезщетенията на роднини на загинали. Текстовете предизвикала дебат през уикенда, в резултат на който премиерът разпореди на депутатите от ГЕРБ временно да не ги гласуват.

Възможно ли е да плащаме до 1000 лева за „Гражданска отговорност“?
 
Пред Дарик депутатът от партията Нели Петрова, чиято дъщеря загина при катастрофа на пешеходна пътека през 2011 г., коментира, че ще защитава правата на роднините на жертвите по пътищата, на всяка цена. По думите й колежката й Менда Стоянова е била подведена при изготвянето на текстовете за въвеждане на „таван” от 20 000 лв. за обезщетение. "В момента застрахователи и адвокати се опитват да разкъсат почернените родители. Не смятам, че трябва да има цена на човешкия живот", коментира Петрова.
 
Промените в Кодекса за застраховането ще бъдат подложени на широк обществен дебат, който ще започне от предстоящото заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси тази седмица. Междувременно от Асоциацията на застрахователите  предупредиха, че ако въпросният праг в размера на обезщетенията не бъде въведен, една от последиците ще бъде драстично поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Таван от 20 000 лв. обезщетение за загинал при катастрофа  
 
Притеснението на застрахователите идва от разширения кръг от роднини на загинал при ПТП, които могат да претендират за финансова компенсация заради „болка и страдание”.
 
По думите на Светла Несторова от асоциацията решението на ВКС по казуса е „непремерено” и не е съобразено с финансовия риск за сектора, а и за икономиката.

Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените в Кодекса за застраховането
 
Пред Дарик Ангел Борисов баща на 12-годишно момиче, което преди 7 години по Коледа беше блъснато на пешеходна пътека в Русе, коментира, че целта на застрахователите е единствено по-голяма печалба: "Относно това има ли таван на цената на живота аз мисля, че това си е точно уредено и си има съд, който трябва да определи, защото има всякакви житейски ситуации и не може да се слага някакъв ценоразпис. Това, което те предлагат, е, въобще да няма дела. На тези прагове, които са сложили, застрахователите ти дават 20 000 лева и ти казват "толкова!" И ти трябва да ги приемеш, защото това е таванът и въобще няма да се водят дела. Ще се получи плащане като на гише - "Ти брат ли си? Ето ти 15 000 лева". Абсурдно е".