Може ли застраховката "Гражданска отговорност" да скочи драстично? И колко ще получават близките на загиналите при катастрофи?
 
Вчера премиерът и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането, като разпореди на депутатите си да не гласуват внесените от техния депутат Менда Стоянова текстове, за да се направи широко обществено обсъждане.
 
Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените в Кодекса за застраховането

Предложенията за промени се оказаха проблем. С текстовете се слага таван от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата.
 
Идеята за таван дойде след съдебно решение, с което се разшири броят на родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличи исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на Гражданската отговорност и поискаха размерът на обезщетенията да бъде регламентиран.

Таван от 20 000 лв. обезщетение за загинал при катастрофа  

Срещу текстовете се отвори фронт заради упрека, че таван на обезщетението е като слагане на цена на живота. Решението на Борисов да спре временно промените, обаче, може да отвори нов фронт, от застрахователи , които настояват за тези ограничения. Обсъждането на темата ще се състои в четвъртък.
 
"Поздравявам Менда Стоянова за държавническото поведение. Към момента има над милион пенсионери, които имат собствени автомобили. Ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна цена на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще е около 1000 лeва", каза пред NOVA адвокатът Теодор Петров. Той допълни още, че предложените промени са направени на базата на най-добрите европейски практики.
 
Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи

"Намирам за спекулация това, което застрахователите навсякъде тръбят в медиите, а именно, че трябва да избираме или рязко да се вдигне цената на "Гражданската отговорност", или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Техният аргумент е въпросното тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което те интерпретират неправилно. Самият съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение", заяви адвокатът Деян Николов.
 
Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

"За да се спре изтичането на национален капитал, е необходимо държавата да работи заедно с цялата строгост на закона. Този капитал се взима от гражданите, които ползват застрахователни услуги", допълни още Теодор Петров. Той каза още, че в България плащаме една от най-ниските застрахователни премии, а същевременно обезщетенията са на изключително високо ниво.
 
nova.bg